időjárás 1°C Karola , Károly 2023. január 28.
logo

Adócsökkentések soráról szóló törvényjavaslat került a parlament elé

Magyar Nemzet
2021.11.24. 09:07 2021.11.24. 11:25
Adócsökkentések soráról szóló törvényjavaslat került a parlament elé

 Pénzügyminisztérium benyújtotta azt a törvényjavaslatot, amely 2022-ben több mint 750 milliárd forintot hagy az adózóknál.

A kormány javaslatai nemcsak a vállalkozásoknak és a lakosságnak hozhatnak nagy könnyebbséget, hanem a gyerekes családoknak is. A tárca összefoglalta, mire számíthatunk január elsejétől, ha elfogadja a javaslatot az Országgyűlés.

1.

Újabb négy százalékponttal csökken a munka közterhe.

Míg 2009-ben 33,5 százaléknyi adó terhelte a vállalkozásokat, jövőre kevesebb, mint a fele; mindössze 13 százalék.

Megszűnik ekkor a másfél százalékos szakképzési hozzájárulás, emellett pedig két és fél százalékponttal mérséklődik a vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adó. A változtatás nyomán

  • egyrészt csaknem 600 milliárd forint körüli összeg maradhat az érintetteknél,
  • másrészt olcsóbbá válik a munkaerő foglalkoztatása, így a cégek könnyebben vehetnek fel alkalmazottat,
  • harmadrészt megszűnik egy újabb önálló köztehertípus.

A szakképzési hozzájárulás megszűnésével úgy szabadul meg egy bonyolult adminisztratív kötelezettségtől a magyar cégvilág, hogy a szakirányú oktatást, illetve duális képzést végző vállalkozások a szociális hozzájárulási adóból lényegében ugyanúgy érvényesíthetik a kedvezményt, mint eddig.

2.

Többek között az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho) szabályai is kedvezőbbekké válnak.

A kifizetőt terhelő ekho ugyanis 15,5 százalékról 13 százalékra csökken.

3.

A tervezet meghosszabbítja a kis- és középvállalkozások kedvezményét a helyi iparűzési adóban, így jövőre is automatikusan járhat az alacsonyabb, maximum egy százalékos adómérték az érintetteknek. Az intézkedés révén a kkv-k összességében 150 milliárd forintot spórolhatnak. Jövőre is érvényes az a vállalkozásokat, a családokat és a lakosság védelmét szolgáló szabály, hogy

nem alkalmazható az a helyi adórendelet vagy települési adórendelet, amely adóemelést vagy az adóelőny szűkítését fogalmazna meg, és 2022-ben sem lesz lehetőség új, eddig nem lévő helyi adó vagy települési adó bevezetésére.

4.

A javaslat szerint a kisvállalati adó kulcsa – további egy százalékponttal – tíz százalékra csökken.

A már kivázó vállalkozásoknak tízmilliárd forintot jelent az adómérséklés, és a Pénzügyminisztérium becslése szerint a kedvező szabályok miatt jövőre még több vállalkozás választja a kisvállalati adót.

5.

A babakötvény után járó állami támogatás összege a duplájára nő, hatezer forintról 12 ezer forintra.

A babakötvény továbbra is az egyik legjobb befektetés, és nemcsak azért, mert a befizetett összeg tíz százalékával (2022-től maximum 12 ezer forinttal) támogatja az állam, hanem azért is, mert a kamata az előző évi infláció plusz három százalék.

6.

A törvényjavaslat tehát tartalmazza a minimálbér és szakmunkás minimálbér emelését megalapozó vállalkozói adócsökkentéseket. A kormány továbbra is kiáll az adócsökkentések politikája mellett, mert amióta csökkennek az adók, nő a gazdaság, nő a foglalkoztatás és nőnek a bérek is. Ezzel szemben – emlékeztetett a tárca – a baloldal adóemelésekre épülő gazdaságpolitikája megfojtotta a gazdaságot, tönkretette a vállalkozásokat, és alacsonyan tartotta a béreket is.

Borítókép: a képviselőkön múlik, hatályba lép-e a javaslatcsomag (Fotó: Soós Lajos)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.