időjárás 21°C Emőd 2022. augusztus 9.
logo

Itthon is megjelent a madárinfluenza

Magyar Nemzet
2021.11.12. 12:15 2021.11.12. 14:30
Itthon is megjelent a madárinfluenza

Egyelőre csak vadmadárnál, de ismét megjelent Magyarországon a madárinfluenza – közölte a Nemzeti Élelmiszerlán-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság szakemberei Baranya megyében egy elhullott, vadon élő madárból mutatták ki a magas patogenitású madárinfluenza-vírus H5N1 altípusát. A kórokozó újbóli megjelenése hazánkban az őszi vadmadárvonulásokkal hozható összefüggésbe, hiszen a vonulási útvonalak átszelik az egész országot. A fertőzött vadmadarat egy halastó közelében találták. A madárinfluenza szempontjából ezek a nagyobb, összefüggő vizes területek különösen nagy kockázatot jelentenek, ugyanis a vadmadarak kedvelt pihenőhelyei. 

Az esetet az Európai Uniónak és a harmadik országoknak is jelenteni kell, ugyanakkor kereskedelmi korlátozás – mivel vadmadárfertőzésről van szó – nem lép életbe. A hatóság tájékoztatása szerint egyelőre a hazai előírások szigorítására sem kell számítani, azonban a szakemberek folyamatosan elemzik a járványügyi helyzetet. Indokolt esetben az országos főállatorvos az aktuálisan érvényes intézkedéseken túl szigorúbb előírások bevezetéséről dönt. 

Az elmúlt hetekben Európa több pontján mutatták ki a madárinfluenza jelenlétét a hatóságok. Várható volt, hogy idővel itthon is megjelenik a betegség. Bár egyelőre csak vadmadárban mutatták ki a kórt, a hazai baromfitartóknak a korábbinál is nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a megelőzésre. A Nébih ezért arra kéri a baromfiágazat szereplőit, hogy fokozottan ügyeljenek állataik megóvására, a baromfik vadmadarakkal való érintkezésének megakadályozására. 

Az országos főállatorvos korábban magas, közepes és alacsony kockázatú megyéket azonosított Magyarországon a magas patogenitású madárinfluenza-vírus behurcolásának veszélye miatt, a Baromfi Terméktanácsot pedig levélben tájékoztatta azokról a hazai intézkedésekről, amelyek a madárinfluenza közelmúltbeli európai megjelenése nyomán születtek. 

A madárinfluenza elleni védekezésben kiemelten fontos a baromfiállomány és a vadmadarak találkozási lehetőségének minimálisra csökkentése, ezért továbbra is elengedhetetlen a járványvédelmi előírások szigorú és következetes betartása. Az állatokat többek között a vadon élő madaraktól védett, teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és az almot szintén zárt, fedett helyen kell tartani, és a tárolás során biztosítani kell, hogy idegen fajú állat ne férjen hozzá.

A borítókép illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.