Járvány előtti szinten a vidéki turizmus

A hazai szálláshelyek 62 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak idén októberben, mint egy éve.

Magyar Nemzet
2021. 11. 13. 20:15
null
Tihany, 2016. oktber 30. szi kilts a Balatonra a Tihanyi Aptsg melll. MTVA/Bizomnyosi: Farkas Melinda *************************** Kedves Felhasznl! Ez a fot nem a Duna Mdiaszolgltat Zrt./MTI ltal ksztett s kiadott fnykpfelvtel, gy harmadik szemly ltal tmasztott brminem klnsen szerzi jogi, szomszdos jogi s szemlyisgi jogi ignyrt a fot ksztje kzvetlenl maga ll helyt, az MTVA felelssge e krben kizrt. Fotó: Farkas Melinda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Októberben 2,8 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek – számolt be legújabb podcastjében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója. Guller Zoltán elmondta: 62 százalékos növekedés egy évvel korábbról, és 2019 októberéhez képest 15 százalékkal vagyunk csak elmaradva. Októberben 1,1 millió vendég érkezett, közülük közel 340 ezer külföldi és közel 740 ezer belföldi, vagyis 70 százalékban magyarok utaztak októberben.

– Jó látni azt is, hogy a belföldi vendégéjszakák száma 16 százalékkal magasabb, mint 2020-ban, és 2019-hez képest is közel ilyen mértékű növekedést látunk – mondta el Guller Zoltán. A külföldi vendégek esetében egymillió vendégéjszakát számoltunk októberben, a növekedés a tavalyi évhez képest négyszeres, de így is még 42 százalékkal elmarad a 2019-es eredménytől

– tette hozzá.

A vendégek fele hotelekben foglalt, közel 30 százalékban magán- és egyéb szálláshelyeken pihentünk októberben. A szállodák kapacitáskihasználtsága a négycsillagos hotelekben volt a legmagasabb, itt majdnem 54 százalékot mértünk.

– A turisztikai térségek sorrendje a népszerűségüket tekintve alapjaiban változatlan – közölte Guller Zoltán. A Balaton volt a legnépszerűbb, itt 430 ezer vendégéjszakát mértek. A Mátra–Bükk térség volt a következő 240 ezer vendégéjszakával, a harmadik helyen pedig Budapest és környéke áll. Az összesített vendégéjszakaszám a Bükk–Sárvár térségben emelkedett a legnagyobb mértékben, több mint duplájára tavalyhoz képest, és 70 százalékos növekedést mértek a Sopron–Fertő térségben is.

– Kijelenthető, hogy októberben vidéken már visszaépült a járvány előtti szint, a belföldi vendégforgalomnak köszönhetően kétmillió vendégéjszakát regisztráltak a tizedik hónapban a fővároson kívüli szálláshelyek, ami az egy évvel korábbihoz képest 35 százalékkal magasabb. Ebből csak mi, magyarok 1,6 millió vendégéjszakát töltöttünk el vidéki szálláshelyeken, ez a szám 2019-ben 1,4 millió volt, tehát a rekordévhez képest is 13 százalékkal többet utaztunk idén októberben vidéken

– mutat rá az MTÜ vezérigazgatója.

Vidékre 83 százalékban magyarok utaztak, és 17 százalékban külföldi vendégek. Guller Zoltán örömtelinek nevezte a budapesti növekedést is, itt 762 ezer vendégéjszakát regisztráltak októberben, ami az országos szintet jelentősen meghaladó növekedést mutat, valamivel több mint háromszorosa az egy évvel korábbi értéknek. Látható, hogy minden hónapban egyre nő a fővárosi szálláshelyek kihasználtsága, ez elsősorban a növekvő külföldi vendégforgalomnak köszönhető.

Tokaj az egyik legnépszerűbb célpont volt októberben                                                                                                                                                                                                   Fotó: MTVA Bizományosi/Jászai Csaba

Az egynapos látogatások fő célpontja Budapest környéke, maga a főváros, Balaton, Tokaj és Nyíregyháza térségét lehet kiemelni. A fővárosi attrakciók közül az Országház környékén volt a legtöbb látogató, a környéken pedig a Tatai-tó vonzott sok látogatót.

A hazai szálláshelyek teljes árbevétele több mint 40 milliárd forint volt októberben, ez 92 százalékkal magasabb, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A bevétel 78 százalékát a hotelek realizálták. A külföldi turisták körülbelül 20 milliárd forintot költöttek hazai szálláshelyeken, ami a tavalyi érték közel háromszorosa.

A vendéglátásból származó árbevétel meghaladta a 103 milliárd forintot októberben, ami a tavalyi évhez képest több mint 35 százalékos növekedést jelentett, de a 2019-es rekordévet is 12,5 százalékkal haladta meg ez az összeg. A legnagyobb bevételre szombatonként tettek szert a vendéglátóhelyek, közel négymilliárd forintra minden egyes szombaton. A vadászati világkiállítás utolsó szombatján pedig ötmilliárd fölé ugrott ez az összeg. Határozott kiugrást mutat az október 23-i hosszú hétvége, 2019-hez képest több mint nyolc százalékkal volt nagyobb a belföldi forgalom, a szállásdíjbevétel pedig több mint 36 százalékkal haladta meg a két évvel ezelőttit. Nem meglepő módon továbbra is a fürdővárosok voltak a legnépszerűbbek ezen a három napon, ezekben összesen 293 ezer vendégéjszakát mért az MTÜ. Több mint kétszer annyian utaztunk, mint tavaly ilyenkor, a vendégek harmada volt külföldi. A fővárosban 80 százalék volt a külföldiek aránya.

Az előfoglalásokat tekintve novemberre és decemberre közel hárommillió vendégéjszakát foglaltak le a turisták, ebből 1,7 millió novemberre szól. A lefoglalt vendégéjszakák több mint 65 százaléka belföldi vendégektől származik, és az összes foglalás több mint 60 százaléka vidékre szól.

– A cél továbbra is az, hogy a 30 millió vendégéjszakát el tudjuk érni ebben az évben – mondta Guller Zoltán. Hozzátette: 2019-ben 41 millió volt ez a szám, és 22 millió volt tavaly.

Az MTÜ vezérigazgatója a Dubai Világkiállításon való magyar részvétellel kapcsolatban elmondta: nagyon pozitív visszajelzéseket kapnak a magyar pavilon látogatóitól. – Úgy gondolom, hogy nagyon komoly turisztikai reklámot jelent Magyarország számára a dubai részvételünk – fogalmazott Guller Zoltán.

Borítókép: A Tihanyi Bencés Apátság látképe (Fotó: MTVA Bizományosi/Farkas Melinda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.