Külföldi beruházásaikhoz kapnak támogatást a hazai cégek

Szijjártó Péter: Célunk, hogy minél több magyar cég hajtson végre beruházásokat külföldön is.

Magyar Nemzet
2021. 11. 26. 11:30
WEKERLE Sndor; SZIJJRT Pter
Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági Díjat kapott Szijjártó Péter Fotó: KKM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos cél, hogy az évtized végére a magyar cégek külföldi beruházásokból legalább annyi forrás kerüljön vissza a magyar gazdaságba, mint amennyi profitot a külföldi vállalatok Magyarországról kiutalnak – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Oroszországban. 

A tárcavezető kiemelte, hogy a kormány ennek érdekében minden szükséges döntést meghozott: az Eximbank hitelei és a Külgazdasági és Külügyminisztérium vissza nem térítendő támogatásai adják a beruházások finanszírozási hátterét. 

Új korszakba lép a magyar gazdaság, amikor új céljaink és feladataink vannak. Az, hogy minél több magyar vállalat hajthasson, hajtson végre beruházásokat külföldön, és ezáltal új piacokat szerezzenek maguknak 

– emelte ki Szijjártó Péter. A tárcavezető látogatást tett a Sanatmetál Kft. magyar egészségipari cég három éve létrehozott obnyinszki gyárában, amelyben most újabb kapacitásfejlesztés zajlik 1,3 milliárd forint értékben. Ennek keretében az üzemet új térdprotéziskomponens-gyártósorral bővítik. Így az itt előállított termékek helyi gyártásúnak minősülhetnek majd, és újabb értékesítési csatornák nyílnak meg az orosz és az eurázsiai piacokon egyaránt. Beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság az elmúlt tíz évben jelentősen megerősödött. 

Tíz éve még az Európai Unió szégyenpadján ültünk, ma pedig már az egyik legdinamikusabban fejlődő európai gazdaság a magyar

 – fogalmazott a távirati iroda közlése szerint a miniszter. Mint mondta, ezt a folyamatos beruházási rekordok bizonyítják, amelyek lendülete a tavalyi rendkívül nehéz évben is kitartott. A miniszter szerint ahhoz, hogy hazánk az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozzon, sok csatát kell megnyerni a külföldi vállalatok magyarországi beruházásai és a magyar cégek külföldi terjeszkedése terén egyaránt. 

Oroszország fontos célpont, amellyel Magyarország pragmatikus, kölcsönös tiszteletre alapuló együttműködést alakított ki. Ebből az egész nemzet sokat profitál, ugyanis folyamatos sikertörténetek szegélyezik a kétoldalú együttműködést – tette hozzá Szijjártó Péter.

 Borítókép: Szijjártó Péter (Fotó: MTI/KKM)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.