A megfelelő otthon biztosítása a legfontosabb a gyermeket tervezők körében

A szülők több mint egyharmada kezd el takarékoskodni, amikor megkezdi a gyermekvállalás tervezését.

Magyar Nemzet
2021. 12. 01. 16:00
gyerekszoba
Teddy bear and star pillow in front of tent in child's room interior with pouf and poster. Real photo Fotó: Photographee.eu Forrás: 123rf
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha bővül a család, a megfelelő otthon biztosítása a legfontosabb nagyberuházás a gyermekesek és a gyermekvállalást tervezők körében – ez derül ki az OTP Bank által készített országos reprezentatív felmérésből. 

A felmérésben a családalapításhoz kapcsolódó beruházásokról és szokásokról kérdezték a résztvevőket. Minden második válaszadó mondta azt, hogy van gyermeke, 41 százalékuk számol újabb baba érkezésével a családba. A gyermektelenek közül minden negyedik felelte azt, hogy tervezi a gyermekvállalást. A harmaduknak nem volt vagy nincs szüksége nagyobb beruházásra, akiknek viszont igen, azok elsősorban a megfelelő lakáskörülmények biztosítására, vásárlásra, felújításra, bővítésre költöttek vagy terveznek elkölteni jelentősebb összeget. 

A gyermeket tervezők 72 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a lakáscélú beruházás lenne az első a baba érkezésekor.

A gyermeket nevelők vagy gyermekvállalást tervezők relatív többsége (48 százaléka) előre beszerez néhány nagyobb dolgot is, például babakocsit, járókát vagy bútort. A válaszadók valamivel több, mint egyharmadára jellemző, hogy csak a legszükségesebb holmikra költ ebben a helyzetben. A minden újdonságot megvásárlók csoportja a legkisebb, százból mindössze ketten tartoznak ide.

A legtöbb válaszadó – 42 százalék – 50-100 ezer forintos induló költséggel számol, a negyedük szánt vagy szán 100 és 200 ezer forint közötti összeget erre a célra, de jelentős – harminc százalék fölötti – azoknak az aránya is, akik 200 ezer forintot meghaladó kiadást terveznek. Ebbe az utóbbi csoportba jellemzően a 18-39 év közötti válaszadók tartoznak. A szülők több mint egyharmada kezd el takarékoskodni, amikor megkezdi a gyermekvállalás tervezését vagy megtudja, hogy érkezik az új családtag. A fiatalok többet tesznek félre, de abban nincs különbség az eltérő korosztályba tartozó szülők között, hogy a baba érkezéséig mindent megtesznek a lehető legjobb körülmények biztosításáért.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: 123rf)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.