A világ minden pontjára eljuthat az internet

A 4G-nek majdnem hat évre volt szüksége az egymilliárd előfizetés eléréséhez, az 5G-nek két évvel kevesebb is elég lesz.

Forrás: MTI2021. 12. 12. 11:06
An employee of Germany's Federal Network Agency (Bundesnetzagentur) uses his mobile phone in front of a screen set up for the auction of spectrum for 5G services at the Bundesnetzagentur headquarters in Mainz
GERMANY-TELECOMS/ Fotó: REUTERS/Kai Pfaffenbach
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt tíz évben 700 millióról 6,3 milliárdra emelkedett az okostelefon-előfizetések száma, a teljes mobil-adatforgalom pedig a 260-szorosára nőtt – derül ki a 2021-es Ericsson Mobility Reportból.

A jelentés szerint világszerte 180 élő 5G hálózatot állítottak üzembe a mobilszolgáltatók, az új generációs hálózatot pedig az év végére már 660 millió előfizető használja.

A szám 2027-re már 4,4 milliárdra növekszik, vagyis az összes előfizetés fele 5G-re szól majd. Az 5G-s okostelefonok már ma is a teljes forgalom 23 százalékát adják,

de az 5G-robbanás nemcsak mobilfronton várható, hanem a fix bekötésű vezeték nélküli elérésekből, vagyis a FWA (Fixed Wireless Access) kapcsolatok terén is.

A világ népességének nagyjából a fele nem rendelkezik stabil, megfelelő sebességű internetkapcsolattal, mivel több száz millió, döntően vidéki háztartásba vagy egyáltalán nem ér el a vezetékes infrastruktúra, vagy a meglévő vezetékes hálózat elavult és nem, illetve nehézkesen fejleszthető. Ezen segíthet az 5G: a többszörösére bővülő kapacitás révén a modern vezetékes elérésekkel összemérhető vezeték nélküli kapcsolat építhető ki.

Jakab Roland, az Ericsson közép-európai regionális igazgatója, a magyarországi 5G Koalíció elnökségi tagja a közlemény szerit azt mondta: 2027-ben 800 millió ember jut majd fix bekötésű vezeték nélküli hálózaton gyors és megbízható internethez. Mindennek Magyarország egyes régióiban is fontos szerepe lehet: az Ericsson megrendelésére készített 2020-as tanulmány szerint

a magyar vidék az FWA-kapcsolatok és a szintén 5G-re épülő precíziós mezőgazdaság révén 269 millió euró többletbevételhez juthat a következő években.

A jelentés szerint az 5G terjedésében ma még jelentős regionális különbségek vannak. Míg Északkelet-Ázsiában már most minden negyedik, Észak-Amerikában pedig minden ötödik mobil-előfizetés 5G-s, máshol lassabb a növekedés. Az éllovas területeken kívül még csak az öböl menti országokban és Nyugat-Európában kimutatható az 5G aránya (kilenc, illetve hat százalék). Az új generációs hálózat terjedése még így is gyorsabb a korábbi technológiákénál: míg a 4G-nek majdnem hat évre volt szüksége az egymilliárd előfizetés eléréséhez, az 5G-nek két évvel kevesebb is elég lesz.

Borítókép: Kai Pfaffenbach/Reuters

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.