Digitális bankba fektet a BDPST Group

A cégcsoport többségi tulajdonrészt vásárol a digitális üzleti modellt megvalósító pénzintézetben, a Gránit Bankban.

Magyar Nemzet
2021. 12. 30. 12:56
Tiborcz István, a BDPST Group tulajdonosa Forrás: BDPST Group
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Üzletrész-adásvételi szerződést írt alá a BDPST Zrt. a Gránit Bank Zrt. 57 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról – tette közzé a cégcsoport a honlapján. A BDPST Zrt. benyújtotta a tranzakció zárásához szükséges pénzügyi felügyeleti engedély iránti kérelmet a Magyar Nemzeti Bankhoz, az elbírálás folyamatban van – írják.

– Cégcsoportunk elkötelezett pénzügyi befektetőként hosszú távon kívánja támogatni a Gránit Bank üzleti stratégiáját. Tőkeemelés formájában biztosítani kívánjuk a bank további dinamikus növekedéséhez szükséges tőkét. A BDPST Group célja, hogy a befektetéssel tovább diverzifikálja a cégcsoport tevékenységét. Hiszünk a Magyarországon, de globálisan is átalakuló pénzügyi szektor üzleti lehetőségeiben, ezért is kerestünk olyan befektetést, ahol a jövő sikereinek zálogát jelentő digitális szemlélet már adott – idézi a közlemény Tiborcz Istvánt, a BDPST Group tulajdonosát.

A Gránit Bank irányításában a tranzakció nem jelent változást, a bankot továbbra is Hegedüs Éva elnök-vezérigazgató vezeti, aki kisebbségi tulajdonosként is érdekelt marad a bank részvényesi értékének növelésében. 

Az új tulajdonos deklarálta, hogy további tőkeemelést kíván megvalósítani a Gránit Bankban, tervei hosszú távúak. Emellett támogatja a bankban megvalósuló Új munkavállalói résztulajdonosi program indítását is.

A Gránit Bank 2010 májusában, zöldmezős bankként kezdte meg tevékenységét, mérlegfőösszege az alapítás óta a kilencvenszeresére nőtt, és az idén megközelíti a 700 milliárd forintot, így mára Magyarország leggyorsabban növekvő bankjává vált. A bank ügyfélszámláinak száma immár meghaladja a 80 ezret, és a nem teljesítő hitelek (NPL) rátája pedig mindössze 0,03 százalék, amely érték bőven a hazai bankszektor átlaga alatt marad. A jó eredményeket és a dinamikus növekedést a bank vezetése elsősorban annak tulajdonítja, hogy a Gránit Bank Magyarországon elsőként valósított meg egy innovatív, kifejezetten digitális üzleti modellt. A bankot alapítása óta Hegedüs Éva elnök-vezérigazgató, a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja vezeti. 

Az 57 százaléknyi tulajdonrésszel kapcsolatos tranzakciót a befektető üzletrész-adásvétel útján fogja megvalósítani, amelynek végrehajtása érdekében harmadik felekkel történő megállapodások előkészítése, illetve a Magyar Nemzeti Bank engedélyezési eljárása folyamatban van.

A 2015-ben alapított BDPST Group dinamikusan növekvő, hosszú távú befektetési szemlélettel rendelkező tőkebefektető társaság, amely eddig elsősorban ingatlanpiaci befektetéseiről volt ismert. A cégcsoport stratégiai célja, hogy egy határozott vízió mentén, szektorokon és országhatárokon átívelő, a nemzetközi versenyben is helytállni képes, kimagasló teljesítményű cégcsoporttá váljon.

– A Gránit Bank megvásárlása minden, számunkra fontos feltételnek megfelel, mert olyan jövőorientált befektetés, amely hosszú távú, amelyben tere van a digitalizációnak és az innovációnak egyaránt 

– hangsúlyozta Tiborcz István.

A BDPST Group tulajdonosa emellett kiemelte, hogy a cégcsoport számára kimagaslóan fontos a gazdasági, a társadalmi, illetve a környezeti fenntarthatóság elve és gyakorlata. A BDPST Group olyan befektetéseket keres, amelyek ezeknek a kritériumoknak egyaránt eleget tesznek. A száz százalékban magyar tulajdonú Gránit Bank rendkívül hatékony pénzintézet, amely joggal lehet büszke az alacsony környezeti terhelésére, a minimalizált károsanyag-kibocsátására, valamint digitális, papírmentes megoldásaira, amelyekkel évente fák százait menthetik meg – írták.

Borítókép: Tiborcz István, a BDPST Group tulajdonosa (Fotó: BDPST Group)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.