Felpörgött az üzletek forgalma az ősszel

A stabilan kedvező foglalkoztatási, jövedelmi viszonyok már a nyugdíjprémiumok kifizetése előtti hónapban tovább erősítették a kiskereskedelem forgalmát. Az idén a járványkezelés iránti bizalommal arányosan messze meghaladja az eladott áruk mennyisége az előző, pandémia sújtotta év bolti eredményeit.

2021. 12. 03. 18:41
20200416 Budapest A CBA üzletiben a hatósági ajánlásokat szigorúan betartják a koronavírus-járvány idején. A nyugdíjas vásárlók az élelmiszerüzletet csak a korlátozásban előírt időben látogathatják. A 65 évnél fiatalabbak ekkor nem mehetnek be a boltba. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább nőtt a vásárlóerő októberben a Központi Statisztikai Hivatal legújabb havi jelentése szerint. A hónap végén már megkezdődtek az előre hozott karácsonyi vásárlások, főként a webáruházakban. 

A teljes szektor éves összevetésben ősz közepén 5,7 százalékkal nagyobb mennyiségben értékesített élelmiszereket és iparcikkeket, előbbi közel három és fél, míg az utóbbi 6,3 százalékkal lépte túl a 2020-as októberi forgalmat. Ezen belül 

kiemelkedik a ruha- és cipőüzletek októberi forgalmának ugrása, a terület a tavaly elszenvedett két számjegyű veszteség után az ősz közepén 16 százalékkal növelte eladásait.

Ugyanígy, az illatszer-, játék- és könyvesboltok, illetve például a gyógyászati termékek eladói tudták látványosabban bővíteni a bevételeiket. 

Vásárlótömeg az Árkádban. Az idén hamarabb kezdődtek a karácsonyi ajándékbeszerzések, most is zsúfoltak a plázák Fotó: Havran Zoltán

A kiskereskedelem lendülete tehát újabb lökést kapott, amihez hozzájárulhattak a kormány által elrendelt támogatások. 

Erről Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára beszélt lapunknak. Mint mondta, 

a kormány különféle intézkedésekkel erősítette, illetve erősíti a családok, nyugdíjasok anyagi helyzetét, ilyen lesz majd a jövő év eleji szja-visszatérítés, de ide tartoznak a nyugdíjprémiumok novemberi kifizetései is.

– Mindegy, hogy már kézhez kapták vagy majd a jövő év elején várható az összeg, ezek az intézkedések közvetve és közvetlenül is kedvezően hatnak a vásárlóerőre – fogalmazott a főtitkár, kiemelve, hogy a kiskereskedelem továbbra is stabil pillére a gazdasági növekedésnek, köszönhetően a lakossági fogyasztás megerősített vásárlóerejének. 

A statisztikai jelentés alátámasztja ezt: 2021 első tíz hónapjában nagy ugrást mutatott fel az ágazat, amelyet a lakosság bolti fogyasztása kis hullámzásokkal eddig összességében 3,1 százalékos éves bővüléssel húzott a 2019-es szint fölé.

Minden termékkörben bővültek az eladások, a családok fogyasztói bizalma erősödött Fotó: Bach Máté

– Októberben a kiskereskedelmi forgalom kedvezően alakult, érdemben bővült az előző év azonos időszakához képest. Ezt több tényező is magyarázza: egyrészt a kedvező foglalkoztatási, jövedelmi helyzet, illetve a vírustól való korábbinál mérsékeltebb félelem és a korlátozások alacsony szintje – állapította meg elemzésében a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője. 

Regős Gábor kifejtette: a havi forgalomban szerepe lehet a határ menti kiskereskedelemnek is, amely a szomszédos országokban bevezetett korlátozások nyomán is megugorhatott. Az elemző szerint 

meglepő lehet a mostani adatokban, hogy számottevően emelkedett a benzinkutak forgalma, vagyis a magasabb benzinár nem fogta vissza a keresletet.

– A következő hónapokban a bolti forgalom tovább élénkülhet, különösen ha nem lesznek a tavalyihoz hasonló korlátozások, illetve ha a korlátozások a szomszédos országokban fennmaradnak – jelezte Regős Gábor, aki szerint ebben az esetben a fogyasztás érdemben hozzájárulhat a negyedik negyedéves gazdasági növekedéshez, míg a külföldiek vásárlásai a nettó export gyengélkedését javíthatják.

Októberben megugrott a benzinkutak forgalma is, nem rontott a keresleten a magas üzemanyagár Fotó: Frank Augstein

A várakozásokat bőven meghaladónak tartja a forgalom októberi növekedését a Takarékbank vezető elemzője. 

Suppan Gergely szerint a háztartások növekvő jövedelme miatt és a munkaerőpiac teljes helyreállásának köszönhetően a háztartások fogyasztása nem csupán a megnyíló szabadidős tevékenységek, hanem a vásárlások területén is elkezdett élénkülni. 

Az elemző úgy számolt, hogy a forgalom 17,4 százalékkal nőtt a tavaly áprilisi mélyponthoz képest, míg alig 0,8 százalékkal marad el a járvány előtti szinttől. 

– A korábbi hónapokhoz képest jelentkező lényeges gyorsulást ugyanakkor részben az árváltozások okozzák – jegyezte meg Suppan Gergely.

 

Borítókép: Vásárlók egy fővárosi CBA-üzletben Fotó: Havran Zoltán Magyar Nemzet

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.