Régi adósságát törleszti az állam

Hosszú idő után rendeződhet a Rozmaring Mezőgazdasági Termelőszövetkezet működési területén kárpótlásra váró személyek helyzete.

Magyar Nemzet
2021. 12. 15. 13:05
Budapest, 2021. október 19. Képviselõk szavaznak az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. október 19-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több évtizedes adósságot rendez a földkárpótlási jogszabály. Az Országgyűlés a minap fogadta el azt a javaslatot, amely a rendszerváltást követő kárpótlási és részaránykiadási törvények hiányosságait hivatott orvosolni. 

Az új szabályozás megnyugtató megoldást kínál az érintett solymári és pilisszentiváni családok elhúzódó kárpótlásának lezárására. A törvény emellett elégtételt is jelent a második világháborút követően, a kommunista rendszer alatt elszenvedett sérelmekért és igazságtalanságokért is

 – hívta fel a figyelmet Nagy István.

Az agrárminiszter elmondása szerint a korábbi jogi keretek nem tették lehetővé, hogy a Rozmaring Mezőgazdasági Termelőszövetkezet működési területén kárpótlásra váró solymári és pilisszentiváni személyek földhöz jussanak. 

A törvény új kompenzációs eljárást tartalmaz a helyzet rendezésére, az eljárás nem automatikusan, hanem kérelemre indul és két szakaszból áll majd. A tárcavezető szerint 2022 január elsejétől három hónapon belül nyílik lehetőség a kompenzációs jogosultság megállapítására és az ehhez tartozó aranykorona érték meghatározására. Az érintetteket ennek alapján vagy aranykorona-jogosultságonként ötvenezer forinttal, vagy pedig az aranykorona-jogosultságnak megfelelő mértékű földterülettel kompenzálják.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.