Kamatemelés előtti lakáshitelrekord

Bár a lakáshitelek a sorozatos központi kamatemelések hatására 2021 végére megdrágulhattak, a bankok az ingatlankölcsönök terén így is rekordévet zártak. Idén már erőteljesebben érvényesülhet a lakáshitelpiacon a kamatemelések befolyása, ám év végéig még jó néhány kedvezmény igényelhető.

Horváth Éva
2022. 01. 14. 6:59
null
2020.04.01. eladó lakás ingatlan Fotó: Katona Vanda Magyar Nemzet Fotó: Katona_Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorra dőltek meg 2021 márciusától a havi lakáshitel-folyósítási rekordok a hazai bankszektor szereplőinél. Még novemberben is a korábbi években megszokott szinteknél magasabban – százmilliárd forint felett – maradt a kihelyezett összegek állománya. 

Ugyan a december végi adatok egyelőre nem ismertek, de az egyes bankok tapasztalatai alapján – amelyeket a Bank360.hu gyűjtött csokorba – már értékelhetők az egész évre jellemző folyamatok.

Az Erste Banknál jelentős növekedésről számoltak be a lakáshitelek tekintetében a tavalyi év első felében: a hitelfolyósítás egyharmadával meghaladta az egy esztendővel korábbit. Ügyfeleik továbbra is főként a hosszú kamatperiódusú hiteleket keresik. Azok közül pedig, akiknek rövid kamatperiódusú kölcsöne van, kismértékben nőtt a fix kamatozású konstrukciókra váltók aránya, leginkább a hat hónapos hiteleket cserélik tíz évre fixált kölcsönökre.

A K&H Bank a szakportálnak a lakáshitelek szempontjából összességé­ben igen erős évként értékelte a lakásfelújítási és zöld hitellel megtámogatott 2021-et. A hitelintézet egyelőre nem érzi a kamatemelés negatív hatását, véleményük szerint rövid távon ez inkább az igénylők által felvehető hitelösszeg maximumára hathat ki. A K&H ügyfelei is elsősorban hosszú futamidőre keresnek lakáshitelt, és a legtöbben tízéves vagy ennél is hosszabb kamatperiódust választanak.

A Budapest Bank szakértői szerint a lakáshitelt felvenni tervező ügyfelek a kamatemelések miatt igyekeztek előre hozni az igényléseket. Jellemző a hosszabb futamidő választása, és nőtt a kereslet a kamattámogatott lakáshitelek iránt is. Az MKB Bank a tavalyi év végén is élénknek jellemezte a lakáshitelezési piacot. Mint fogalmaztak a szakportálnak, a hitelezés volumene nem csökkent fordítottan arányosan a kamatemelkedések mértékével. A lakáshitel-kihelyezések követték az éves tendenciát a banknál a zöldhitel növekvő aránya mellett.

A Takarékbanknál már november-decemberben az első tíz hónapnál alacsonyabb lakáshitel-igénylést tapasztaltak, ekkor a jelzáloghitelek húsz százalékát az otthonfelújítási és zöldhitelek tették ki – jegyezte meg a Bank360.hu szakértője az összeállításban. Az Unicre­dit Bank viszont az ügyfelek fokozott érdeklődéséről és az igénylések korábban is intenzív ütemének folytatásáról számolt be az év utolsó hónapjaiban.

Az új évben az emelkedő kamatok miatt már nem várható a lakáshitelek tartós népszerűsége, s több otthonteremtési támogatás végső határideje is közeleg: 2022. június 30-ig igényelhető a falusi csok és a babaváró hitel, az otthonfelújítási támogatás igénylésének határideje pedig december 31-én jár le. Szintén idén év végéig igényelhető a csokhoz kapcsolódó lakásépítési áfa-visszatérítési támogatás is – figyelmeztetett tegnapi közleményében az OTP Ingatlanpont. Az új építésű lakások vásárlásánál érvényben lévő kedvezményes, ötszázalékos áfa pedig akkor alkalmazható, ha az építési engedélyt 2022. december 31-ig megszerezték vagy az egyszerű bejelentést megtették és az értékesítés 2026. december 31-ig megtörténik.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője úgy véli, az otthonteremtési támogatások igénybevételére indított hajrá idén még biztosan nem engedi a negatív piaci folyamatok beindulását.

A kedvezményes lakásáfa év végi határidejének hatására pedig a következő években szaporodhat meg a piac­ra kerülő új lakások és projektek száma. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy 2022. ja­nuár 1-jétől számos ponton megváltoztak a támogatások igénylésének és felhasználhatóságának a feltételei. Jó hír azonban, hogy ezek többnyire csak módosítások, amelyek sokaknak tovább könnyíthetik a támogatások igénylését, felhasználását, és valamelyest kibővítik a támogatottak körét is.

Borítókép: Eladó lakás ingatlan Fotó: Katona Vanda Magyar Nemzet

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.