időjárás 11°C Dezső 2022. május 23.
logo

Kevesebb bizalmuk van az európai fogyasztóknak

Magyar Nemzet
2022.01.21. 21:08 2022.01.21. 21:32
Kevesebb bizalmuk van az európai fogyasztóknak

Januárban kis mértékben romlott a fogyasztói bizalom az euróövezetben és az Európai Unióban –- közölte az Európai Bizottság, megjegyezve, hogy az euróövezet GDP-jének több mint felét adja a lakossági fogyasztás.

A pénteken közzétett előzetes adat szerint a 19 országot tömörítő eurózónában 0,1 ponttal, mínusz 8,5 pontra süllyedt a fogyasztói bizalmi index értéke az idei év első hónapjában. Az elemzőket nem lepte meg az eredmény, mivel nagyobb mértékű romlásra, mínusz 9 pontra számítottak januárra.

Az euróövezetben némiképp romlottak a fogyasztók várakozásai Fotó: Havran Zoltán

A jelentés arra is kitér, hogy az Európai Unió 27 tagállamában 0,4 ponttal, mínusz 10 pontra csökkent a fogyasztói bizalmi index első havi értéke.

– A koronavírus-járvány kirobbanását és terjedését kísérő mélyrepülés után tavaly áprilisban került először a hosszú távú átlag fölé a fogyasztói bizalmi index mindkét blokkban. Idén januárban az unióban és az eurózónában is közelített a fogyasztói bizalmi index a hosszú távú átlaghoz – hívta fel a figyelmet a bizottság gazdasági és pénzügyek főigazgatósága (DG ECFIN), amely a havi rendszerességgel közölt adatokat több mint 20 ezer háztartás telefonos megkérdezése alapján számolja. A válaszadási skála mínusz 100 és plusz 100 között mozog.