időjárás 16°C Paszkál 2022. május 17.
logo

Megveszi a Microsoft az Activision Blizzard videójáték-fejlesztőt

Magyar Nemzet
2022.01.18. 18:07 2022.01.18. 18:38
Megveszi a Microsoft az Activision Blizzard videójáték-fejlesztőt

A Microsoft Corp. megvásárolja az Activision Blizzardot, a világ egyik legnagyobb videójáték-fejlesztőjét. A két cég közös sajtóközleménye szerint a Microsoft 95 dollárt fizet minden Activision-részvényért, ami mintegy 45,3 százalékkal magasabb a pénteki záróárfolyamánál. Hétfőn nem volt kereskedés a New York-i tőzsdén. A készpénzes ügylet értéke mintegy 68,7 milliárd dollár. Az Activision Blizzard és a hozzá tartozó stúdiók olyan játéksorozatok fejlesztői, mint a Call of Duty, a Warcraft, a Diablo, a Candy Crush és az Overwatch. Ezekkel a világ 190 országában mintegy négyszázmillióan játszanak.

A sajtóközlemény szerint az ügylet megkötésével a videójáték-szolgáltató ágazatban a Microsoft a harmadik legnagyobb vállalat lesz a bevétele alapján a kínai Tencent és a japán Sony után. Az Activision vezérigazgatója, Bobby Kotick továbbra is a cég élén marad, közvetlen felettese pedig Phil Spencer, a Microsoft videójátékokért felelős vezérigazgatója lesz.

Az ügylet várhatóan a júliusban induló 2023-as pénzügyi évben zárul le az Activision részvényesei és a hatósági jóváhagyások függvényében. Az ügyletet már mindkét cég igazgatósága jóváhagyta.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)