Nőtt a hazai sörgyártók forgalma tavaly

Az öt legnagyobb hazai gyártó a magyar költségvetés bevételeihez az előző évinél 3,4 százalékkal nagyobb összeggel járult hozzá.

Magyar Nemzet
2022. 01. 27. 8:59
Budapest, 2020. oktber 10. Srt csapolnak a csepeli Rizmajer Srfzdben a Nyitott Fzdk Napjn 2020. oktber 10-n. Orszgszerte huszonhat kiszemi srfzde sszefogsval rendeztk meg a Nyitott Fzdk Napjt, amelynek sorn fzdeltogatsok, srkstolk, kzs srfzs, gasztronmiai bemutatk s szmos egyb program vrta az rdekldket. MTI/Illys Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár továbbra is elmaradt a 2019-es forgalomtól, tavaly nőtt a magyarországi söripari cégek termelése és forgalma. Az értékesített termékek között tovább emelkedett a prémiumkategóriájú és az alkoholmentes sörök aránya – közölte a távirati irodával Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója. 

Hektoliterben számítva a Magyarországon jelen lévő öt legjelentősebb sörgyártó – a Borsodi Sörgyár Kft., a Carlsberg Hungary Kft., a Dreher Sörgyárak Zrt., a Heineken Hungária Zrt., és a Pécsi Sörfőzde Zrt. – értékesítése 2021-ben 6,370 millió hektoliter volt, ez 3,1 százalékkal több, mint a 2020-ban mért összforgalom, viszont az egy évvel korábban eladott mennyiségnél 4,7 százalékkal kevesebb. 

Tavaly újra emelkedésnek indult a sörgyártók termelése Fotó: Heineken.hu

A hazai termelés 5,568 millió hektoliter volt tavaly, 3,5 százalékkal több az előző évinél, de 5,9 százalékkal kevesebb a 2019. évi 5,915 millió hektoliteres termelésnél – közölte a szövetség képviselője, amely azt is jelezte, hogy adataik szerint az öt legnagyobb magyar gyártó a magyar költségvetés bevételeihez összesen 78,4 milliárd forinttal, az előző évinél 3,4 százalékkal nagyobb összeggel járult hozzá.

A szövetség igazgatója kitért arra, hogy a forgalmi adatokban a 2020. évről áthúzódó és a 2021. évi új járványügyi intézkedések hatása érhető tetten. 

Eszerint 

a vendéglátás nyitva tartásának korlátozásait, majd munkaerőgondját, a külföldi turisták elmaradását és a nagy rendezvények hiányát jól mutatják a hordós és a visszaváltható üveges kiszerelések alacsony forgalmi adatai. 

A hordós sör tavalyi 319 ezer hektoliteres értékesítése csupán 57 százaléka volt a 2019-ben mértnek, ahogyan a vendéglátásra jellemző újratölthető üveges sör 894 ezer hektoliteres eladott mennyisége is csupán a pandémia előtti év 69 százalékát tette ki. 

Továbbá, a teljes forgalom több mint felét (56 százalékát) adó középkategóriás sörök eladása 2021-ben stagnált, 3,3 millió hektoliter volt, 9 százalékkal kevesebb, mint az előző esztendőben. Azt is megállapították, hogy 

az úgynevezett gazdaságos termékek forgalma tovább esett, miközben a prémium és szuperprémium sörök, valamint az ízesített és ízesítetlen alkoholmentes termékek eladása folytatta évek óta tartó növekedését.

 

Borítókép: sört csapolnak a csepeli Rizmajer sörözőben (Fotó: Illyés Tibor/MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.