időjárás 14°C Bernát, Felícia 2022. május 20.
logo

Szerepet vállalna Oroszország a V0 vasútvonal építésében

Magyar Nemzet
2022.01.25. 15:35 2022.01.25. 15:43
Szerepet vállalna Oroszország a V0 vasútvonal építésében

A magyar–orosz együttműködés egyik újabb ígéretes területévé válhat az elsősorban teherforgalmi V0 vasútvonal fejlesztése – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden az MTI-vel. Kiemelték, a Magyarországot Záhonytól Győr-Sopron térségéig átszelő kötöttpályás összeköttetés tehermentesítené a fővárosi és agglomerációs szakaszokat, a jelenleginél sokkal rövidebb menetidőkkel tenné vonzóbbá a vasúti áruszállítást.

Az orosz fél a tapasztalatai, szaktudása megosztásán túl nyitott a projekt finanszírozásában való közreműködés lehetőségének vizsgálatára is – hangzott el a két ország szakminisztereinek egyeztetésén 2022. január 25-én az ITM közleménye szerint.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter videókonferencián tekintette át a közös ügyeket az orosz közlekedési tárca vezetőjével, Vitalij Szaveljevvel. A felek üdvözölték a magyar–orosz–osztrák vasúti árufuvarozási vegyesvállalat tavalyi létrehozását. A részt vevő országok logisztikai potenciáljának hatékony kihasználását szolgáló kezdeményezés a Kínából Oroszországon és Magyarországon keresztül Dél-Európába és a balkáni országokba tartó konténeres szállítást hivatott elősegíteni, növelni – írja az ITM.

A közleményben Palkovics László részletezte, hogy Magyarország a vasútprogram kiemelt célját beteljesítve akkor válhat Közép-Európa teherfuvarozási, logisztikai és elosztóközpontjává, ha a lehető legnagyobb mértékben részesül az Európa és Ázsia közötti áruforgalomból. 

A Budapest–Belgrád vasútvonal már kivitelezés alatt álló kapacitásbővítő korszerűsítése a görög kikötőkbe befutó áruk számára kínál minden másiknál gyorsabb útvonalat a kontinens belseje felé. A Távol-Keletről szárazföldön érkező vasúti szállítmányok a V0-nak köszönhetően a főváros időigényes átszelése nélkül roboghatnak át hazánkon. A Budapestet délről kerülő beruházás környezetvédelmi engedélye jövő tavaszra rendelkezésre állhat, 2023 nyaráig a megvalósíthatósági tanulmány is elkészülhet.

A felek rögzítették, hogy nagyra tartják a kutatóintézetek, egyetemek és vasúttársaságok között zajló tudományos és műszaki együttműködés eredményeit is. A tárgyalópartnerek örömmel nyugtázták a legnagyobb orosz járműgyártó magyarországi kutatás-fejlesztési központjának létesítését. A KAMAZ – a hétfőn aláírt szándéknyilatkozat szerint – 2025-től már gyártókapacitásokkal is megjelenhet majd hazánkban – közölte az ITM. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet/Éberling András)