időjárás 14°C Bernát, Felícia 2022. május 20.
logo

Varga Mihály: Csaknem félmillió család élhet a kamatstoppal

Magyar Nemzet
2022.01.16. 09:30 2022.01.16. 19:54
Varga Mihály: Csaknem félmillió család élhet a kamatstoppal

A kormány azon dolgozik, hogy megvédje a magyar családokat a világban zajló áremelkedési folyamatoktól – fogalmazott vasárnap reggeli Facebook-videójában Varga Mihály. 

A pénzügyminiszter elmondta: a világpiaci energiaárak ugrásszerű emelkedése ellen véd a rezsicsökkentés politikája, emiatt rögzítette a kormány az üzemanyagárakat. Az infláció azonban elérte a banki kamatokat is. 

A kamatok emelkedése miatt egy átlagos, változó kamatozású lakossági jelzáloghitel havi törlesztőrészlete akár 23 százalékkal, vagyis 11 ezer forinttal is emelkedhet – mutatott rá a miniszter. Ettől a többletkiadástól védi meg a családokat az idei év első fél évére bevezetett lakossági kamatstop. 

A kamatokat a kormány a tavaly október 27-ei szinten rögzítette. A nyilvántartások szerint csaknem félmillió család élhet majd ezzel a lehetőséggel, akik összesen harmincmilliárd forinttal fizetnek kevesebbet a kamatstop révén – hangsúlyozta Varga Mihály. 

2022-ben is azon dolgozunk, hogy visszaszorítsuk a járványt, megvédjük a családokat a járvány gazdaság hatásaitól, és megőrizzük a magyar gazdaság újraindításában elért lépéselőnyt 

– zárta szavait a miniszter. 

 

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: Magyar Nemzet/Kurucz Árpád)