A magyar példát követik Horvátországban

A magyar kormány áremelkedést fékező, már érvényben lévő intézkedéseihez hasonló lépéseket jelentettek be Horvátországban a hét közepén.

Magyar Nemzet
2022. 02. 16. 15:40
Ár Stop Élelmiszer termékek Illusztráció 20220201 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az általános forgalmi adó (áfa) csökkentésével, emellett több társadalmi csoportot érintő támogatásokkal állítja meg Zágráb az áremelkedési hullámot Horvátországban. Különösen az energiahordozók drágulását fékeznék meg – jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő szerdán, amikor bemutatta a kabinet átfogó intézkedéscsomagját.

A csomag 43 százalékban áfacsökkentésből, 25 százalékban a gáz árának, tíz százalékban az áram árának mérsékléséből, 17 százalékban a szociális juttatásokból és öt százalékban a mezőgazdászoknak és halászoknak nyújtott támogatásokból tevődik össze.

A távirati iroda zágrábi tudósítása szerint a horvát miniszterelnök kiemelte, hogy 

az energiaárak növekedésének mérséklését célzó 4,8 milliárd kuna (226,7 milliárd forint) értékű csomag 9,6 százalékban korlátozza az áram és legfeljebb húsz százalékban a gáz árának emelkedését. 

A horvát kormány is törekszik az energiaárak mérséklésére. Fotó: Sascha Steinbach/MTI/EPA

Az intézkedések részeként továbbá több olyan lépést tesznek, amelyeket a magyar kormány már sikeresen véghez vitt. Eszerint a csomagban szerepel 

az áfakulcs csökkentése egyes mezőgazdasági termékekre és élelmiszerekre, valamint a női intim higiéniai termékekre. Megemelik továbbá a szociális juttatásokat és a nyugdíjasokat egyszeri juttatásban részesítik. 

Plenkovic a részletek kapcsán ismertette, hogy tartósan 25 százalékról 13 százalékra csökkentik a gáz áfáját, amely április 1-jétől 2023. március 31-ig öt százalékra mérséklődik. A villamos energia áfája 13 százalék marad. Az áremelkedés következményét a Horvát Elektromos Művek (HEP) átvállalja.

Az élelmiszerek termékkörében 

13 százalékról öt százalékra csökkentik a friss hús, a hal, a tojás, a gyümölcs, a zöldség, az olaj, a zsír, valamint a gyermekek számára készült élelmiszerek forgalmi adóját. 

Az agráriumban 25 százalékról öt százalékra mérséklik a vetőmag, a műtrágya és a növényvédő szerek, valamint a margarin és a vaj áfakulcsát. A női intim termékek adóját 25-ről 13 százalékra, a kulturális és sportrendezvények belépőjét terhelő forgalmi adót pedig 25 és 13 százalékról öt százalékra viszik le.

Ezenkívül egyszeri támogatásban részesülnek a nyugdíjasok 4000 kuna összeghatárig, miközben 

a szociális juttatásokat 200 kunáról 400 kunára emelik. 

A nyugdíjasoknak szánt támogatások mértéke 400-tól 1200 kunáig terjed a juttatások nagyságától függően.

 

Borítókép: Áfát csökkentenek az élelmiszerek körében is (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.