időjárás 12°C Zalán 2023. március 30.
logo

A magyar példát követik Horvátországban

Magyar Nemzet
2022.02.16. 15:40 2022.02.16. 16:24
A magyar példát követik Horvátországban

A magyar kormány áremelkedést fékező, már érvényben lévő intézkedéseihez hasonló lépéseket jelentettek be Horvátországban a hét közepén.

Az általános forgalmi adó (áfa) csökkentésével, emellett több társadalmi csoportot érintő támogatásokkal állítja meg Zágráb az áremelkedési hullámot Horvátországban. Különösen az energiahordozók drágulását fékeznék meg – jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő szerdán, amikor bemutatta a kabinet átfogó intézkedéscsomagját.

A csomag 43 százalékban áfacsökkentésből, 25 százalékban a gáz árának, tíz százalékban az áram árának mérsékléséből, 17 százalékban a szociális juttatásokból és öt százalékban a mezőgazdászoknak és halászoknak nyújtott támogatásokból tevődik össze.

A távirati iroda zágrábi tudósítása szerint a horvát miniszterelnök kiemelte, hogy 

az energiaárak növekedésének mérséklését célzó 4,8 milliárd kuna (226,7 milliárd forint) értékű csomag 9,6 százalékban korlátozza az áram és legfeljebb húsz százalékban a gáz árának emelkedését. 

A horvát kormány is törekszik az energiaárak mérséklésére. Fotó: Sascha Steinbach/MTI/EPA

Az intézkedések részeként továbbá több olyan lépést tesznek, amelyeket a magyar kormány már sikeresen véghez vitt. Eszerint a csomagban szerepel 

az áfakulcs csökkentése egyes mezőgazdasági termékekre és élelmiszerekre, valamint a női intim higiéniai termékekre. Megemelik továbbá a szociális juttatásokat és a nyugdíjasokat egyszeri juttatásban részesítik. 

Plenkovic a részletek kapcsán ismertette, hogy tartósan 25 százalékról 13 százalékra csökkentik a gáz áfáját, amely április 1-jétől 2023. március 31-ig öt százalékra mérséklődik. A villamos energia áfája 13 százalék marad. Az áremelkedés következményét a Horvát Elektromos Művek (HEP) átvállalja.

Az élelmiszerek termékkörében 

13 százalékról öt százalékra csökkentik a friss hús, a hal, a tojás, a gyümölcs, a zöldség, az olaj, a zsír, valamint a gyermekek számára készült élelmiszerek forgalmi adóját. 

Az agráriumban 25 százalékról öt százalékra mérséklik a vetőmag, a műtrágya és a növényvédő szerek, valamint a margarin és a vaj áfakulcsát. A női intim termékek adóját 25-ről 13 százalékra, a kulturális és sportrendezvények belépőjét terhelő forgalmi adót pedig 25 és 13 százalékról öt százalékra viszik le.

Ezenkívül egyszeri támogatásban részesülnek a nyugdíjasok 4000 kuna összeghatárig, miközben 

a szociális juttatásokat 200 kunáról 400 kunára emelik. 

A nyugdíjasoknak szánt támogatások mértéke 400-tól 1200 kunáig terjed a juttatások nagyságától függően.

 

Borítókép: Áfát csökkentenek az élelmiszerek körében is (Fotó: Bach Máté)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.