Az év elején már népszerű úti cél a Balaton

A 65 éven felüliek utazási kedve is fellendült, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 43-szoros növekedést mutat a 2021-es hasonló időszakhoz mérten.

Magyar Nemzet
2022. 02. 11. 10:42
Balatonalmádi, 2008. június 29. A balatonalmádi hajókikötő. MTI Fotó: H. Szabó Sándor Fotó: H. Szabó Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január végére visszatért a magyarok utazási kedve belföldön, a turisták a hónap utolsó hetében az előző év azonos időszakához képest 7,7 százalékkal több egynapos kirándulást tettek a Balaton turisztikai térségbe, de az előző héthez képest is több mint 2 százalékkal nőtt az egynapos látogatók száma.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) mobilcellaadatokból mért adatai alapján az látszik, hogy január utolsó hétvégéjén 13,9 százalékkal nőtt a kirándulók száma, ami arra utal, hogy a jó idő beköszöntével a legnépszerűbb magyarországi turisztikai térség újra egyre látogatottabb úti célként szerepel a belföldi palettán. 

Az MTÜ adatai szerint az előző hónap utolsó hetében a Veszprémi, a Keszthelyi és a Siófoki járások voltak a legnépszerűbbek az egynapos látogatók körében, az előző évhez képest a Tabi, a Zirci, a Marcali és a Sümegi járásokban emelkedett legnagyobb mértékben az egynapos látogatók száma, előző héthez képest. A balatoni helyszínek többségében növekedést figyeltek meg, leginkább a Tapolcai és a Keszthelyi járás volt forgalmas. 

Idén is a Balaton lehet a legfelkapottabb belföldi utazási cél. Fotó: Teknős Miklós

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ statisztikáiból az is kiderül, hogy a Balaton turisztikai térségben január utolsó hetében a legnagyobb arányban a 45–54 és 35–44 év közöttiek tartózkodtak hosszabb ideig, a hozzájuk köthető vendégéjszakák száma hat-, illetve ötszörös növekedést mutatott éves összevetésben. A 65 éven felüliek utazási kedve is fellendült, mivel az e korcsoportba tartozók aránya 10,5 százalékponttal nőtt, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 43-szoros növekedést mutat a 2021-es hasonló időszakhoz mérten. 

A vizsgált időszakban a legtöbb vendégéjszaka a Keszthelyi és a Nagykanizsai járásokban realizálódott, jelentős növekedést mutatva az előző évi értékekhez képest – derül ki az MTÜ adatsoraiból. 

 

Borítókép: A balatonalmádi hajókikötő (Fotó: MTI/H. Szabó Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.