Beépült az olajárba a háborús várakozás

Az olajár újabb többéves csúcsra emelkedett, a száz dollárt azonban még nem érte el. Úgy tűnik, az ukrán—orosz konfliktus most a fő ármozgató tényező, a jelenlegi feszültség azonban sokáig nem maradhat fenn, vagy ha igen, a piacot egyre kevésbé fogja érdekelni.

Fellegi Tamás Péter
2022. 02. 15. 18:00
null
Breszt régió, 2022. február 10. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott kép az Sz-400-as légvédelmi rakétarendszerrõl a fehéroroszországi Breszt régióban fekvõ egyik gyakorlótéren 2022. február 10-én. Az orosz és a fehérorosz fegyveres erõk Szövetségesi Eltökéltség-2022 kódnéven kezdtek közös hadgyakorlatot. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a hadgyakorlat célja a külsõ agresszió elrettentésének és visszaverésének gyakorlása védelmi mûvelet keretében, valamint a terrorizmus elleni küzdelem és a Szövetségi Állam érdekeinek védelmében. MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét elején a főbb olajtípusok ára 95-96 dollárig emelkedett, miután az Oroszország és Ukrajna körüli feszültség megnövekedett, egyfajta háborús hisztériává terebélyesedett, miközben nem tudni, történik-e olyan esemény, ami az orosz olajexportot ténylegesen befolyásolná. Kedden arra a hírre, hogy az orosz csapatok egy része visszavonul, miután befejezte részvételét a folyamatban lévő hadgyakorlatokban, 

máris öt százalékkal csökkent az ár. 

Úgy tűnik, hogy leginkább a pszichológia mozgatja az árat: miután szinte minden hír a lehetséges háborúról szól, az olajfelhasználók esetleg előre hozzák vásárlásaikat biztonsági okokból, az olajár csökkenésére számító, short pozícióban lévő befektetők pedig zárják a pozíciókat, ezzel jelentős vételi erőt generálva. Az árba így tulajdonképpen beleépült az a várakozás, hogy háború lesz, amelyet nyugati szankciók követnek Oroszország ellen, ami pedig az olaj további drágulását hozhatja.

A feszültség olyan nagy, a háborús várakozások annyira rövid távúak – 1-2 napon belül várnak hadi eseményeket –, hogy ha mégsem kezdődnek harci cselekmények, akkor a félelem enyhülni kezd, és az olajat most drágító tényezők egy része megszűnhet: ebben az esetben akár komolyabb áresés is jöhet. Ugyanakkor ha mégis harci cselekményekre és szankciókra kerül sor, még akkor sem vehető készpénznek a további emelkedés, sőt akár le is fordulhat az olajár, miután megvalósulhat a piacokon gyakran előforduló pletykára venni, hírre eladni eset, amikor 

olyan sokan bevásárolnak előre, hogy a várt esemény bekövetkezése után már nem marad elég vevő.

Egyvalami hozhat komolyabb áremelkedést: ha az orosz olajexport erősen csökkenne, esetleg átmenetileg megszűnne. Ennek azonban elég kicsi az esélye, hisz senkinek nem érdeke, hogy emiatt olajhiány és égbe szökő árak legyenek. Oroszországot a magasabb ár nem kompenzálná az exportkiesésért, a NATO-tagállamoknak pedig már így is fájdalmas a magas ár, nem valószínű, hogy olyan szankciókon gondolkoznának, ami azt tovább emeli. A jelenlegi helyzetben így van esély arra, hogy ha nem durvul el nagyon a konfliktus, nem drágul érdemben tovább az olaj.

Borítókép: Illusztráció (MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.