időjárás 2°C Taksony 2022. november 29.
logo

Beépült az olajárba a háborús várakozás

Fellegi Tamás Péter
2022.02.15. 18:00 2022.02.16. 15:24
Beépült az olajárba a háborús várakozás

Az olajár újabb többéves csúcsra emelkedett, a száz dollárt azonban még nem érte el. Úgy tűnik, az ukrán—orosz konfliktus most a fő ármozgató tényező, a jelenlegi feszültség azonban sokáig nem maradhat fenn, vagy ha igen, a piacot egyre kevésbé fogja érdekelni.

A hét elején a főbb olajtípusok ára 95-96 dollárig emelkedett, miután az Oroszország és Ukrajna körüli feszültség megnövekedett, egyfajta háborús hisztériává terebélyesedett, miközben nem tudni, történik-e olyan esemény, ami az orosz olajexportot ténylegesen befolyásolná. Kedden arra a hírre, hogy az orosz csapatok egy része visszavonul, miután befejezte részvételét a folyamatban lévő hadgyakorlatokban, 

máris öt százalékkal csökkent az ár. 

Úgy tűnik, hogy leginkább a pszichológia mozgatja az árat: miután szinte minden hír a lehetséges háborúról szól, az olajfelhasználók esetleg előre hozzák vásárlásaikat biztonsági okokból, az olajár csökkenésére számító, short pozícióban lévő befektetők pedig zárják a pozíciókat, ezzel jelentős vételi erőt generálva. Az árba így tulajdonképpen beleépült az a várakozás, hogy háború lesz, amelyet nyugati szankciók követnek Oroszország ellen, ami pedig az olaj további drágulását hozhatja.

A feszültség olyan nagy, a háborús várakozások annyira rövid távúak – 1-2 napon belül várnak hadi eseményeket –, hogy ha mégsem kezdődnek harci cselekmények, akkor a félelem enyhülni kezd, és az olajat most drágító tényezők egy része megszűnhet: ebben az esetben akár komolyabb áresés is jöhet. Ugyanakkor ha mégis harci cselekményekre és szankciókra kerül sor, még akkor sem vehető készpénznek a további emelkedés, sőt akár le is fordulhat az olajár, miután megvalósulhat a piacokon gyakran előforduló pletykára venni, hírre eladni eset, amikor 

olyan sokan bevásárolnak előre, hogy a várt esemény bekövetkezése után már nem marad elég vevő.

Egyvalami hozhat komolyabb áremelkedést: ha az orosz olajexport erősen csökkenne, esetleg átmenetileg megszűnne. Ennek azonban elég kicsi az esélye, hisz senkinek nem érdeke, hogy emiatt olajhiány és égbe szökő árak legyenek. Oroszországot a magasabb ár nem kompenzálná az exportkiesésért, a NATO-tagállamoknak pedig már így is fájdalmas a magas ár, nem valószínű, hogy olyan szankciókon gondolkoznának, ami azt tovább emeli. A jelenlegi helyzetben így van esély arra, hogy ha nem durvul el nagyon a konfliktus, nem drágul érdemben tovább az olaj.

Borítókép: Illusztráció (MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.