Fontos adat lát napvilágot a gazdaság teljesítményéről

Holnap ismerteti a múlt év gazdasági teljesítményéről szóló adatsorát a Központi Statisztikai Hivatal. Minden bizonnyal arról tanúskodnak majd a számok, hogy jelentős lendülettel tért vissza a múlt esztendőben a növekedés. A magyar gazdaság az uniós országok sorában az elsők között lábalt ki a válságból. Ez tette lehetővé, hogy az Orbán-kormány teljesíthesse az olyan ígéreteit, mint például a családi adó-visszatérítés és a 13. havi nyugdíj teljes visszaépítése.

2022. 02. 14. 6:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos adat derül ki hamarosan a magyar gazdaságról. Megtudjuk, hogy 2021-ben mennyivel nőtt a bruttó hazai termék (GDP). Ez leginkább most azért érdekes, mert erre a teljesítményre alapozta az Orbán-kormány azokat a juttatásokat, amelyeket az elmúlt napokban vehettek, illetve a következő napokban vehetnek kézbe az érintettek. Ide tartozik például a hatszázmilliárd forintnyi családi adó-visszatérítés, a 13. havi nyugdíj, valamint a hathavi fegyverpénz kifizetése.

A 2020-as visszaesés után vett újra lendületet tavaly a növekedés. A különböző állami programok segítettek abban, hogy mielőbb elhagyjuk a koronavírus-járvány miatt kialakult válságos időszakot. Kezdetben a kormány még azzal számolt, hogy 2021-ben a GDP 4,3 százalékkal növekszik majd éves alapon. Menet közben azonban már látszott, hogy ennél sokkal erősebb teljesítménnyel robog a gazdaság. Az oltási program uniós összevetésben gyorsabban zajlott hazánkban, a korlátozásokat is hamarabb lehetett feloldani. 

Egyetlen fejlesztést, beruházást nem kellett feladni, a cél az volt, hogy a munkahelyek megmaradjanak vagy adott esetben mielőbb újat találhassanak azok, akik kénytelenek voltak állást váltani.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly nyáron a Világgazdaság konferenciáján jelentette be a többi között, hogy ha a GDP 2021-ben meghaladja az 5,5 százalékot, akkor 2022-ben a gyermeket nevelő családok visszakapják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat. Tavaly augusztusban a Központi Statisztikai Hivatal pedig arról adott hírt, hogy a bruttó hazai termék 17,9 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző esztendő azonos időszakához képest. 

Erre az adatra az elemzők is felkapták a fejüket, hiszen ilyen mértékű bővülésre még nem volt példa. Ekkor már szinte biztosnak tűnt, hogy nem lesz akadálya az ígért juttatások kifizetésének.

Azóta már tudjuk azt is, hogy a GDP 6,1 százalékkal nőtt tavaly a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. Tavaly az első három negyedévben a gazdaság teljesítménye pedig 7,1 százalékkal meghaladta a korábbi esztendő azonos időszakában mért szintet. Bizakodásra adott okot az is, hogy a bruttó hazai termék akkor már másfél százalékkal nagyobb volt a járvány előtti, 2019. harmadik negyedévinél. Holnap pedig kiderül a negyedik negyedéves, illetve a teljes 2021-es adatsor.

Windisch László, a Központi Statisztikai Hivatal elnökhelyettese nemrégiben arra emlékeztetett a Magyar Nemzetnek adott interjúban, hogy Magyarország az uniós országokkal összevetve az elsők között lábalt ki a gazdasági válságból. Akkor úgy számolt, hogy az utolsó negyedévben elég lenne ötszázalékos bővülés ahhoz, hogy a teljes éves 6,5 százalékos értéket elérjük. Hozzátette, hogy véleménye szerint akár a hét százalékot is megközelítheti a 2021-es GDP-bővülés.

Varga Mihály pénzügyminiszter a minap úgy fogalmazott, hogy a tavalyi volt az elmúlt harminc év legnagyobb gazdasági növekedése. Megismételte: a magyar gazdaság teljesítménye ad lehetőséget a családok megerősítésére. Erről beszélt lapunknak Boros Imre közgazdász is. 

A szakember hangsúlyozta: nem hitelből fedezi a kormány a juttatásokat, nem kölcsönből állja az állam a kedvezményeket. Ezért most nyílt lehetőség arra, hogy a kormány a többi mellett visszatérítse az adót és visszaépítse a 13. havi nyugdíjat.

Borítókép: egyetlen fejlesztést, beruházást sem kellett feladni, a tervekből időben valóság lett (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.