Szijjártó Péter: Magyarország brutális exportrekordot döntött

Miközben hazánk lakosságszámát tekintve csak 95. a világon, exportteljesítménye a 34. helyen áll a globális rangsorban.

Magyar Nemzet
2022. 02. 08. 9:45
null
2021.10.28. Budapest BILK Cargo Logisztikai Központ Magyar Nemzet Éberling András Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly decemberben – öthavi passzívum után – újra pozitív volt a külkereskedelmi áruforgalom egyenlege. Az export euróban számított értéke 19,6, az importé 21,4 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Az exporttöbblet 93 millió euróval romlott, és 187 millió euró volt – közölte kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).  Az előző hónaphoz viszonyítva az export 9,6, az import 11,8 százalékkal visszaesett. A 2019. decemberihez mérve az export euróértéke 34,2, az importé 33,4 százalékkal nőtt.

A tavalyi év egészében az export 13,7 százalékkal, az import 17,7 százalékkal haladta meg az előző évit, az exporttöbblet 3,227 milliárd euróval 2,391 milliárd euróra csökkent.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a statisztikai adatokat szembesülve úgy fogalmazott: Magyarország brutális exportrekordot döntött. A kivitel értéke 14 százalékkal növekedett és elérte a 119 milliárd eurót, még a világgazdasági nehézségek ellenére is.  A tárcavezető hangsúlyozta, hogy ennek eléréséhez olyan fontos kormányzati döntések kellettek, amelyek a segélyek osztogatása helyett a munkahelyekre, a fejlesztésekre és a beruházásösztönzésre helyezték a hangsúlyt. 

"A rekorddöntéshez szükség volt a magyar munkavállalók kiváló teljesítményére és azokra a bátor vállalatokra, amelyek a koronavírus-világjárvány ideje alatt is mertek fejleszteni és termékeikkel új piacokat tudtak szerezni a világban". 

Hozzátette: soha annyian nem dolgoztak Magyarországon mint jelenleg.

Miközben hazánk lakosságszámát tekintve csak 95. a világon, exportteljesítménye a 34. helyen áll a globális rangsorban. Ráadásul az utóbbi időszakban megfigyelhető volt a magyar tulajdonban lévő cégek megerősödése, folyamatosak a nemzetközi sikerek – húzta alá. Szijjártó Péter a medencegyártással foglalkozó, hazai tulajdonú Wellis Zrt. ózdi üzemcsarnokának átadásán vett részt, amelyen újabb kapacitásbővítő fejlesztést is bejelentettek. A tervezett kétmilliárd forintos projekthez az állam 625 millió forint támogatást nyújt, így hozzájárulva száz új munkahely létrehozásához.

  

   "A válságkezelés magyar modellje úgy foglalható össze, hogy az emberek életét oltással, a munkahelyeket pedig beruházással kell megmenteni" - hangsúlyozta. Mint mondta, ez a stratégia sikeresnek bizonyult, s komoly lépéselőnyt jelentett a magyar gazdaság számára, amely így már tavaly nyáron elérhette a krízis előtti teljesítményét.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában az ipari termelés javulásának köszönhetően növekvő exportnak tulajdonítja, hogy öt hónap után tavaly decemberben újra szufficites lett a külkereskedelem, noha a chiphiány miatt a járműgyártás továbbra is akadozik. A külkereskedelmi mérleg többletének csökkenését nagyrészt a cserearányok energia- és nyersanyagárak miatti markáns romlása okozza - mutatott rá. A beruházások és a fogyasztás élénkülésével a külkereskedelem többletének csökkenésére számítanak a Takarékbank elemzői az idei év első felében is, azonban az ellátási problémák, a chiphiány fokozatos enyhülése, valamint új termelőkapacitások üzembe helyezése miatt a második félévben már ismét javulhat a külkereskedelmi egyenleg, így idén 2,8-3 milliárd euró közelébe emelkedhet a tavalyi 2,39 milliárd euró után.

Regős Gábort, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetőjét meglepetésként érte, hogy pozitív lett a külkereskedelmi egyenleg decemberben. Mind az export, mind az import bővülése várakozáson felül alakult, amiben szerepet játszhatott az, hogy most sem a magyar, sem az európai gazdaságok többségét nem jellemezték olyan szigorú korlátozások, mint egy évvel korábban. Az export bővüléséhez hozzájárulhatott a vártnál kedvezőbb decemberi ipari termelési adat, azaz a járműgyártás vártnál kisebb visszaesése. Az import bővülésében ellenben a fogyasztás növekedése és a korlátozásmentes karácsony játszhatott szerepet, illetve növelte a behozatal értékét az enerigaárak emelkedése is. A Századvég Gazdaságkutató szakértője reményének adott hangot, hogy a decemberi szufficit tartós lesz, és a külkereskedelmi egyenleg a következő hónapokban folyamatosan többletet tud majd elérni. 

A tavaly decemberi és egész éves külkereskedelmi termékforgalom részletes adatait március 3-án közli a KSH.

Borítókép: BILK Cargo Logisztikai Központ (Fotó: Éberling András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.