A hazai biztosítók átvállalják az ukrán határbiztosítási díj túlnyomó részét

Az Oroszországgal szemben eddig életbe léptetett pénzügyi szankciók érinthetik a hazai biztosítók egyes ügyfeleit is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 03. 12:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háború nyomán kialakult kaotikus helyzetben a biztosítók átvállalják a határbiztosítási díj túlnyomó részét, és jelképes összegért, havi ezer forintért biztosítanak fedezetet a rendkívüli állapotok fennmaradásáig a személygépkocsival érkezőknek – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy a Magyarországra érkező ukrán honosságú gépjárműveknek rendelkezniük kellene a biztosítójuk által kibocsátott, s a kötelező gépjármű-biztosítási fedezet meglétét igazoló zöldkártyával. Ennek hiányában a határon kell határbiztosítást kötniük, amelynek normál tarifája személygépkocsik esetében egy hónapra kilencvenezer forint lenne. A kedvezményes díjú határbiztosítási fedezet jelenleg az Allianz Hungária Zrt. négy irodájában vásárolható meg – tájékoztattak.

A Mabisz jelezte, hogy az Oroszországgal szemben eddig életbe léptetett pénzügyi szankciók érinthetik a hazai biztosítók egyes ügyfeleit is. A szövetség tagjai a lehető legrugalmasabban próbálnak eljárni, így például a kárkifizetéseket a biztosítók oda küldik, ahová az ügyfél kéri; adott esetben, ha valaki nehezen hozzáférhető számlaszámmal rendelkezik, lehetőség van akár készpénzes kifizetésre is.

A unit-linked biztosításokat érintően a szankciók által érintett befektetési eszközöket a Biztosítási törvényben meghatározott szabályok szerint függesztik fel vagy függesztették fel olyan esetekben, ahol a befektetési egységek árfolyama azért nem állapítható meg, mert az alap eszközei részben vagy egészben illikviddé váltak – húzták alá.

Felhívták a figyelmet arra, hogy amennyiben az utas olyan területre utazik, amely az utazás napján szerepel a Külgazdasági és Külügyminisztérium által „utazásra nem javasolt térségek” listáján, a szerződés nem nyújt szolgáltatást a felmerülő kárigényekre.

A Konzuli Szolgálat honlapján a minisztérium február 24-e óta Ukrajnát az I-es (piros) utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába sorolta – emlékeztettek. Az Ukrajnába történő beutazás semmilyen körülmények között sem javasolt.

Egyes társaságok utasbiztosítása megtéríti az átsorolás időpontjában már Ukrajnában tartózkodó biztosított külföldön ért személyi kárait, ha az a háborús események kezdetétől számított meghatározott számú napon belül történt, és a biztosított nem volt aktív résztvevője a cselekményeknek – ismertették. Hozzátették: a vagyontárgyakban keletkezett károkat azonban ebben az esetben sem térítik meg; a konkrét feltételekről az egyes társaságok honlapján lehet tájékozódni. A biztosítók szolgáltatásaikat egyéb területeken változatlan módon nyújtják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.