A kormány támogatást nyújt a kis benzinkutaknak

Az árstoppal érintett üzemanyagok értékesítése után literenként húsz forint támogatást ad három hónapra.

Magyar Nemzet
2022. 03. 03. 12:11
20211116 benzinkút, töltőállomás, tankolás, 480 forinton rögzített üzemanyagár. Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap Fotó: Pesti Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszületett a megállapodás, a kormány kitart a benzinárstop mellett, hogy megvédje a családokat a külföldről begyűrűző inflációtól, de támogatást nyújt a kis benzinkutaknak az ellátásbiztonság érdekében – jelentette be a közösségi oldalán György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára. Jelezte: az érdekképviseletekkel több körben eredményes tárgyalásokat folytattak az elmúlt hetekben. A konszenzusos javaslatcsomagról tegnap döntött a kormány.

 

A kabinet megerősítette az egy héttel korábban meghozott hat azonnali intézkedést, így a hitelmoratóriumot is. Ezen felül az állam január elseje és május 31-e között elengedi a szociális hozzájárulási adót töltőállomásonként négy fő foglalkoztatottig. Valamennyi benzinkútnak ideiglenesen eltörlik a külföldről beszerzett energiára kivetett adót. Fejlesztési támogatásban részesítik a vidéki kis benzinkutakat, hogy képesek legyenek a 24 órás kiszolgálásra. Ezért a 14 millió forintos beruházásból tízmillió forintot átvállal az állam. Jön a nulla százalékos áthidaló hitel, valamint nem kell fizetni készletezési díjat. 

A tegnapi döntés értelmében a kis benzinkutaknak az üzemanyagár-stoppal érintett üzemanyagok értékesítése után literenként húsz forint támogatást nyújt a kormány három hónapra (március, április, május). 

– Fontos, hogy ezt nem ingyen adjuk. Azt várjuk el cserébe, hogy a kis benzinkutak fenntartsák a működésüket, azaz ne hirdessenek ez alatt az idő alatt üzemszünetet, és tartsák meg munkavállalóikat. Ezáltal garantálható ugyanis az ellátásbiztonság – emelte ki György László. 

A kormány mindezek mellett elengedi az energiahatékonysági kötelezettségi rendszerből származó kötelezettségeket valamennyi, benzinkutat üzemeltető vállalkozásnak három hónapra. 

Biztosítja az állam annak a jogi lehetőségét, hogy a kis benzinkutaknak csak a személygépjárműveket, a motorkerékpárokat és a mezőgazdasági gépeket kelljen kötelezően kiszolgálniuk, a 3,5 tonnát meghaladó kamionokat és buszokat nem. Végül az állami, illetve önkormányzati ingatlanban működő üzemanyagtöltő-állomásokat mentesítik a bérletidíj-fizetési kötelezettség alól 2022. március, április és május hónapokra.

– A korábbi nyilatkozatainknak megfelelően támogatjuk a családok megsegítését célzó kormányzati lépéseket, és nagy örömünkre szolgál, hogy a konstruktív légkörű tárgyalásokat követő korrekt kormánydöntés nyomán a mi, és alkalmazottjaink családja is bekerülhetett ebbe a körbe – közölte a Független Benzinkutak Szövetsége. 

 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Pesti Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.