Biztonságosan juthatnak SIM-kártyához az ukrán menekültek

Egy friss kormányrendelet lehetővé teszi, hogy a szolgáltatók a menekülőket előre fizetős SIM-kártyákkal láthassák el.

2022. 03. 08. 9:59
null
San Francisco, 2020. február 12. Az új Galaxy Z Flip okostelefont fényképezi egy érdeklõdõ a Samsung Electronics Galaxy termékcsaládjának újdonságait bemutató rendezvényen San Franciscóban 2020. február 11-én. A dél-koreai elektronikai konszern 2019-es mûködési eredménye az elmúlt négy évben a leggyengébb lett a félvezetõk és a mobiltelefonok iránti csökkenõ kereslet miatt. A 2019. évi mûködési eredménye 27,8 billió won (6659 milliárd forint) volt, ami 52,8 százalékkal kisebb a 2018-as eredménynél, és 2015 óta a legalacsonyabb. A cég éves bevétele 5,5 százalékkal, 230,4 billió wonra esett vissza. MTI/EPA/John G. Mabanglo Fotó: John G. Mabanglo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mobilszolgáltató jelezte, hogy előre feltöltős SIM-kártyákat osztana az Ukrajnából menekülőknek. A kezdeményezés azzal a biztonsági kockázattal jár, hogy 

a megsegítettek beazonosíthatóságának hiányában a kártyák rossz kézbe kerülhetnek, akár súlyos visszaélésekre is alkalmat teremthetnek. 

A terrorizmus elleni küzdelmet szolgáló nemzetközi erőfeszítésekhez igazodva a magyar előfizetők évenkénti adategyeztetésre kötelesek, ha előre fizetős SIM-kártyát használnak – tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A veszélyhelyzeti rendelkezések a kockázatok mérséklése érdekében kimondják, hogy 

a menekülőknek kiosztott SIM-kártya a közeli hozzátartozók kivételével harmadik személy részére nem adható át. 

A szolgáltatóknak rögzíteniük kell az előfizető nevét, állampolgárságát, születési idejét, nemét és bemutatott okmánya azonosítóját. Az adategyeztetés az általános szabályoktól eltérően kizárólag személyesen végezhető el. Ha az előfizető nem tudja magát, kilétét saját okmánnyal igazolni, azt a menekültügyi eljárásban kiadott dokumentummal is megteheti. A szolgáltató az így kiosztott SIM-kártyát azonban csak 168 órás időtartamra aktiválja, a további aktiváláshoz ismételten egyeztetni kell az adatokat – ismertette az ITM.

Borítókép: Mobiltelefonok munka közben (Fotó: MTI/EPA/John G. Mabanglo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.