Brit-amerikai megállapodás a védővámok eltörléséről

Az acél- és alumíniumimportra még Donald Trump vetette ki a vámokat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 23. 10:09
BIDEN, Joe; PUTYIN, Vlagyimir
Washington, 2022. március 11. Joe Biden amerikai elnök újabb szankciókat jelent be Oroszország ellen Ukrajna megtámadása miatt a washingtoni Fehér Ház Roosevelt termében 2022. március 11-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Bloomberg/Al Drago Fotó: Al Drago
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félretette az Egyesült Államok és Nagy-Britannia a Donald Trump korábbi elnök idején bevezetett, az acél- és alumíniumimportra kivetett védővámok miatt kialakult ellentéteit, és megállapodtak azok eltörléséről. A megállapodásról szóló, kedden Washingtonban kiadott közlemény szerint az Egyesült Királyság júniustól bizonyos mennyiségű acélt és alumíniumot vámmentesen vihet be az Egyesült Államokba. A vámmentes kereskedelem volumene nagyjából megegyezik a 2018-as és 2019-es évivel, amikor nem voltak büntetővámok. 

A megállapodás értelmében az Egyesült Királyság viszonzásképpen 500 millió dollár (mintegy 450 millió euró) értékű, amerikai árukra kivetett importvám-pótlékot enged el.

A mostani megállapodás a jelenlegi amerikai adminisztráció és az Európai Unió között tavaly év végén bejelentett megállapodás mintájára született, csakúgy, mint a februárban Japánnal kötött megállapodás. Donald Trump, az előző amerikai elnök „nemzetbiztonsági érdekekkel” indokolta a 25 százalékos vámokat, amelyek olyan közeli amerikai szövetségeseket is érintettek, mint Japán és az EU.

„Ez a kritikus jelentőségű megállapodás nemcsak az acél- és alumíniumiparunk hosszú távú életképességének biztosításához és az amerikai munkahelyek védelméhez járul hozzá, hanem a végrehajtás után több mint 500 millió dollár értékű, Nagy-Britanniába irányuló amerikai exportra – többek között szeszes italokra, különböző mezőgazdasági termékekre és fogyasztási cikkekre – kivetett megtorló vámokat is feloldja. Ez a megállapodás újabb példája Biden elnök elkötelezettségének a fontos szövetségeseinkkel és partnereinkkel való kapcsolatok újjáépítése és megerősítése iránt, miközben együtt dolgozunk az olyan országok tisztességtelen gyakorlatának felszámolásán, mint Kína” – fogalmaz a Gina M. Raimondo, az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere és Katherine C. Tai, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője által jegyzett közlemény.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Bloomberg/Al Drago)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.