Kamatot emelt a jegybank

Soron kívüli intézkedésre került sor, amit a piaci mozgások indokoltak.

Fellegi Tamás Péter
2022. 03. 03. 15:12
MNB, Magyar Nemzeti Bank, forint Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 75 bázisponttal 5,35 százalékra emelte az egyhetes betéti eszköz kamatát, ami jelenleg az irányadó jegybanki eszköz. A szokatlanul nagy mértékű emelésre soron kívül került sor, miután az MNB korábban jelezte, hogy tervei szerint csak a kamatdöntő ülések utáni csütörtökön változtat az egyhetes kamaton, ettől csak rendkívüli esetben, jelentős piaci zavarok esetén tér el.

Ez a helyzet most bekövetkezett, miután a forint árfolyama a héten alulmúlta eddigi örökös mélypontját az euróval szemben, és nagymértékben tovább gyengült. Az MNB jelezte, hogy minden eszközzel megvédi az árfolyamot, ha szükségesnek tartja, így vélhetően az intézkedésre ennek keretében került sor. A jegybanknak természetesen nem ez az egyetlen eszköze, például közvetlenül is beavatkozhat a piacon forintot vásárolva, azonban erről értelemszerűen nem ad tájékoztatást, hisz ez adott esetben gyengíthetné az intézkedés hatékonyságát.

A kamatemelést követően kisebb mértékben erősödött a forint, a szerdai leggyengébb szinthez képest pedig nagyjából két százalékkal került feljebb az euróhoz viszonyított árfolyam. 

A forinthoz hasonlóan az elmúlt napokban a lengyel zloty és a cseh korona is nagyot gyengült, 

vélhetően annak köszönhetően, hogy az orosz eszközök befagyasztása miatt egyes befektetési alapok ezeken a piacokon adnak el eszközöket és jutnak likviditáshoz, a helyi devizát pedig rögtön euróra vagy dollárra váltják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.