Március 18-ra befejeződik a Sberbank-ügyfelek kártalanítása

Az OBA a kártalanítás összegéről minden esetben elszámolást készít, melyet tértivevényes levélben küld meg a betéteseknek a banki adatállományban található lakcímre vagy székhelycímre.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 07. 13:31
Budapest, 2014. március 25. Pénzkiadó automata (ATM) a Sberbank központi bankfiókjában Budapesten, a Rákóczi úton 2014. március 25-én. MTI Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) március 3-án megkezdte és tíz munkanapon belül kifizeti a kártalanítást a Sberbanknál betéttel rendelkezőknek, személyenként legfeljebb százezer eurónak megfelelő (38 millió forint) összegig – tájékoztatta az OBA hétfőn az MTI-t. Az átszámítás a március 2-i jegybanki devizaárfolyamon történik. A kártalanítást nem kell igényelni, a kifizetés alapját a bankban lévő személyes adatok jelentik.

Az OBA a kártalanítás összegéről minden esetben elszámolást készít, melyet tértivevényes levélben küld meg a betéteseknek a banki adatállományban található lakcímre vagy székhelycímre. A kártalanítási összegre nem vonatkozik a kamatjövedelemadó-levonási kötelezettség.

A magyarországi lakcímmel rendelkező magánszemélyek részére a kártalanítást 2,5 millió forintig a Magyar Postán keresztül rendezik; kétszázezer forintig házhoz kézbesítik, efelett az értesítésben megjelölt postafiókban történik a kifizetés a postai utalvány ellenében. A megjelölt 2,5 millió forintos értékhatár felett a kártalanítás közreműködő bankon keresztül történik átutalással már meglévő számlaszámra, de a közreműködő banknál is lehetőség lesz számlát nyitni.

Az OBA az úgynevezett közreműködő bank kijelöléséről a későbbiekben a honlapján, illetve a hamarosan kiküldésre kerülő személyre szóló levélben is értesíti a betéteseket. A közreműködő bank március 18-át követően is folyamatosan a kártalanítandó betétesek rendelkezésére fog állni.

A magyarországi székhellyel rendelkező cégek – ideértve az egyéni vállalkozókat, társasházakat, alapítványokat, egyesületeket – húszezer forintot meg nem haladó kártalanítási összeg esetén banki átutalással kapják meg kártalanításukat, miután bejelentik a számlaszámukat az OBA felé. Az értékhatár feletti összeg esetén a kártalanítás közreműködő banknál történik banki átutalással már meglévő számlaszámra vagy a közreműködő banknál is lehetőség lesz számlát nyitni. Külföldi cégek és magánszemélyek összeghatártól függetlenül az OBA-hoz történő bejelentés alapján banki átutalással kapják meg a kártalanítási összeget.

    A Start-számlával rendelkező betéteseknek nem lesz teendőjük; a Magyar Államkincstár a jogszabályi előírások alapján, a szülő vagy hozzátartozó intézkedése nélkül automatikusan kincstári Start-értékpapírszámlát nyit, ahova az OBA a Sberbanknál vezetett Start-számlák egyenlegét átutalja.

Abban az esetben, ha a betétes a százezer eurónak megfelelő forintot meghaladó vagy az OBA által nem biztosított betétköveteléssel rendelkezik, akkor az alap által ki nem fizetett betétrészre a végelszámolási eljárásban hitelezői igénybejelentést lehet tenni.

Az MNB március 2-án közölte, hogy miután az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál, a jegybank is visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. engedélyét és elrendelte annak végelszámolását.

Borítókép: Pénzkiadó automata a Sberbank központi bankfiókjában Budapesten (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.