Megugrott a mobiltárcás fizetések aránya

Tavaly abszolút rekord született, mivel először volt példa több mint egymilliárd kártyás tranzakcióra, ami 21 százalékos többletet jelent 2020-hoz képest.

Magyar Nemzet
2022. 03. 24. 12:12
null
San Francisco, 2020. február 12. Az új Galaxy Z Flip okostelefont fényképezi egy érdeklõdõ a Samsung Electronics Galaxy termékcsaládjának újdonságait bemutató rendezvényen San Franciscóban 2020. február 11-én. A dél-koreai elektronikai konszern 2019-es mûködési eredménye az elmúlt négy évben a leggyengébb lett a félvezetõk és a mobiltelefonok iránti csökkenõ kereslet miatt. A 2019. évi mûködési eredménye 27,8 billió won (6659 milliárd forint) volt, ami 52,8 százalékkal kisebb a 2018-as eredménynél, és 2015 óta a legalacsonyabb. A cég éves bevétele 5,5 százalékkal, 230,4 billió wonra esett vissza. MTI/EPA/John G. Mabanglo Fotó: John G. Mabanglo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfokozott tempóban növekszik az okostelefonos fizetések száma és forgalma Magyarországon: a múlt év végén már több mint 1,3 millió bankkártya „költözött be” a mobiltelefonokba. A mobilos fizetések száma és értéke kiemelkedő mértékben, 110 százalékkal emelkedett – derül ki a Money.hu friss összeállításából.

Ebben kiemelik: az új, 2021 egészére vonatkozó jegybanki adatok szerint abszolút rekord született, mivel először volt példa több mint egymilliárd kártyás tranzakcióra, ami 21 százalékos többletet jelent 2020-hoz képest.

A magyarországi bankkártyás vásárlási forgalom hasonló növekedéssel megközelítette a 10 ezer milliárd forintot.

Ráadásul, miközben a hazánkban kibocsátott bankkártyák száma maradt a 9,9 millió darabos szinten, a mobiltárcába regisztrált, azaz okostelefonba vagy okoseszközbe (például okosórába) „illesztett” kártyák száma 58 százalékos éves növekedést ért el. 

A mobiltárcás fizetések száma 2021-ben 112 százalékkal, a mobiltárcás forgalom összege pedig 114 százalékkal nőtt, 

ami összesen 123 millió fizetést jelentett több mint 730 milliárd forintos értékben.

A szakértők szerint ezek az impozáns számok várhatóan továbbra is dinamikusan emelkednek, aminek lendületet ad, hogy a bankok is igyekeznek ösztönözni a mobiltárcás fizetést, emellett egyre nagyobb teret nyernek a technológiai óriások fizetési megoldásai, így például az Apple Pay vagy a Google Pay.

 

Borítókép: mMár nem csak a telefonálás miatt népszerű a mobil (Fotó: John G. Mabanglo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.