időjárás 18°C Amália 2022. október 7.
logo

Megugrott a mobiltárcás fizetések aránya

Magyar Nemzet
2022.03.24. 12:12
Megugrott a mobiltárcás fizetések aránya

Felfokozott tempóban növekszik az okostelefonos fizetések száma és forgalma Magyarországon: a múlt év végén már több mint 1,3 millió bankkártya „költözött be” a mobiltelefonokba. A mobilos fizetések száma és értéke kiemelkedő mértékben, 110 százalékkal emelkedett – derül ki a Money.hu friss összeállításából.

Ebben kiemelik: az új, 2021 egészére vonatkozó jegybanki adatok szerint abszolút rekord született, mivel először volt példa több mint egymilliárd kártyás tranzakcióra, ami 21 százalékos többletet jelent 2020-hoz képest.

A magyarországi bankkártyás vásárlási forgalom hasonló növekedéssel megközelítette a 10 ezer milliárd forintot.

Ráadásul, miközben a hazánkban kibocsátott bankkártyák száma maradt a 9,9 millió darabos szinten, a mobiltárcába regisztrált, azaz okostelefonba vagy okoseszközbe (például okosórába) „illesztett” kártyák száma 58 százalékos éves növekedést ért el. 

A mobiltárcás fizetések száma 2021-ben 112 százalékkal, a mobiltárcás forgalom összege pedig 114 százalékkal nőtt, 

ami összesen 123 millió fizetést jelentett több mint 730 milliárd forintos értékben.

A szakértők szerint ezek az impozáns számok várhatóan továbbra is dinamikusan emelkednek, aminek lendületet ad, hogy a bankok is igyekeznek ösztönözni a mobiltárcás fizetést, emellett egyre nagyobb teret nyernek a technológiai óriások fizetési megoldásai, így például az Apple Pay vagy a Google Pay.

 

Borítókép: mMár nem csak a telefonálás miatt népszerű a mobil (Fotó: John G. Mabanglo)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.