Minden programját leállítja Oroszországban és Belaruszban a Világbank

Az orosz megszállás miatt nem hitelez tovább a multilaterális fejlesztési bank a két országnak.

2022. 03. 03. 10:33
Forrás: Félárbocra eresztett zászló az ENSZ genfi székháza előtt 2018. augusztus 19-én, egy nappal Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár halála után. Annant rövid ideig tartó betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál egy berni kórházban. (MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Világbank szerdán közölte, hogy 

azonnali hatállyal leállított minden programot Oroszországban és Fehéroroszországban, 

miután az oroszok megszállták Ukrajnát – tette közzé a Reuters. A multilaterális fejlesztési bank közleményében azt közölte, hogy 2014 óta, amióta Oroszország annektálta az ukrajnai krími régiót, nem hagyott jóvá semmilyen új hitelt vagy befektetést Oroszországban. A bank közölte, hogy 2020 közepe óta, amikor az Egyesült Államok szankciókat vezetett be az ország ellen egy vitatott elnökválasztás miatt, nem hagyott jóvá semmilyen új hitelnyújtást Fehéroroszországnak sem. A Világbank Fehéroroszországnak nyújtott hitelnyújtási kötelezettségei 2020-ban összesen 308 millió dollárt tettek ki a bank honlapja szerint, aktív projektekkel, köztük biomassza fűtési projekttel, erdészeti fejlesztésekkel és oktatási korszerűsítésekkel.

A Világbank az 1990-es évek eleje óta több mint 16 milliárd dollárt kölcsönzött Oroszországnak. 

A legutóbbi jóváhagyott projektek között szerepel egy ifjúsági program Észak-Kaukázusban 2013-ban, valamint egy kulturális örökségvédelmi program, amely 2010-ig nyúlik vissza – olvasható a bank honlapján.

Borítókép: a Világbank anyaszervezete, az ENSZ genfi székháza (MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.