Növekedtek a kockázatok a világgazdaságban

Az orosz–ukrán háború megakasztotta a koronavírusból kilábaló gazdaság növekedését, ezért módosítani kell a korábbi előrejelzéseket – derül ki a Coface hitelbiztosító legfrissebb elemzéséből.

Magyar Nemzet
2022. 03. 11. 15:44
PUTYIN, Vlagyimir
Bisiv, 2022. március 4. A pusztítás nyomai egy orosz légicsapást követõen Bisivben 2022. március 4-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA Fotó: MTI/EPA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI-nek küldött jelentés szerint a jelenlegi árak komoly hatással lesznek az inflációra, elsősorban szállítmányozás, a vegyipar és az autógyártás a legsebezhetőbb területek. Utóbbit érinti a leginkább az alapanyaghiány, míg az olajárak problémákat okoznak a tengeri szállítmányozóknak és a légitársaságoknak. A vegyipari alapanyagok is drágulnak majd, az elszállt földgázárak pedig hatással lesznek a műtrágyapiacra is, így az egész mezőgazdaságra és az élelmiszeriparra.

A Coface elemzéséből az is kiderül, hogy

az orosz gáz helyettesítése rövid és középtávon sem lehetséges, ha az öreg kontinens orosz energiahordozók nélkül maradna, az további gazdasági lassulást jelentene.

A francia hitelbiztosító elemzése szerint Németország, Olaszország vagy néhány kelet- és közép-európai ország jobban függ az orosz gáztól, de az eurózóna gazdaságainak összefonódása miatt a lassulás általános lesz.

Jelentésük szerint

Oroszországban súlyos recesszió lesz, az orosz GDP 2022-ben hét és fél százalékkal is csökkenhet.

A következmények az importált infláció és a globális kereskedelemben kialakult problémák miatt minden régióban érzékelhetőek lesznek – írja a Coface.

Borítókép: A pusztítás nyomai egy orosz légicsapást követően Bisivben március 4-én. (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.