Oroszország besorolásainak annyi a Fitch Ratingsnél

A nemzetközi hitelminősítő az ukrajnai háború miatt Oroszország ellen hozott szankciók alapján döntött.

Forrás: MTI2022. 03. 26. 7:05
null
Fitch Ratings Fotó: CEM OZDEL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszavonta Oroszország besorolásait szombat hajnalban a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő londoni bejelentésekor az ukrajnai háború miatt Oroszország ellen hozott szankciókkal indokolta döntését.

A Fitch már március 7-én közölte, hogy felfüggeszti minden kereskedelmi tevékenységét Oroszországban, március 15-én pedig az Európai Unió bejelentette, hogy megtiltja hitelminősítői osztályzatok érvényben tartását oroszországi jogi személyekre, vállalatokra és egyéb létesítményekre. A Fitch március 23-án ismertette azt a szándékát, hogy az EU-szankciókat betartva, az unió által kijelölt április 15-i határidő előtt minden oroszországi entitás osztályzatát visszavonja.

Oroszország legutóbbi államadós-besorolása ennél a hitelminősítőnél C volt: a mélyen spekulatív szintre március 8-án rontotta a hosszú futamidejű orosz szuverén devizaadósság-kötelezettségek osztályzatát a Fitch az addigi B-ről, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy 

Oroszország államadósság-törlesztési csődesemény küszöbén áll.

A két másik nagy nemzetközi hitelminősítő intézet, a Moody’s Investors Service és az S&P Global Ratings a héten szintén bejelentette, hogy az Oroszország ellen bevezetett nemzetközi szankcióknak megfelelően nem nyújt többé adósbesorolást orosz jogi személyeknek.

Borítókép: A Fitch Ratings épülete New Yorkban (Fotó: Cem Ozdel/Anadolu Agency via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.