Sokkal ellenállóbb a magyar gazdaság, mint 2010 előtt

Varga Mihály: A magyar gazdaság sikeresen újraindult 2021-ben, a háború viszont nagyobb erőkifejtésre ösztönöz.

Magyar Nemzet
2022. 03. 18. 17:20
null
Fotó: TRIEBER JULIA Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar gazdaság ma jóval ellenállóbb a válságokkal szemben, mint 2010 előtt, a járvány okozta krízis során is bizonyított – közölte pénteken Varga Mihály pénteken Tiszafüreden a kutyafelszereléseket gyártó K9-Sport Kft. új, ötezer négyzetméteres gyártó- és logisztikai üzemének átadásán.

A pénzügyminiszter azt hangsúlyozta, a kormány célja mindig is az volt, hogy a gazdaság több lábon álljon. A Nagyvállalati beruházási támogatási programmal azokat a cégeket támogatják, amelyek már bizonyítottak és képesek megtöbbszörözni az elért teljesítményüket. Ezzel növekvő exportteljesítményt ér el a cég, emellett erősödő gazdaságot és bevételeket hoz Magyarországnak.

A 2015 óta működő nagyvállalati programban már 250 fejlesztésről született megállapodás, amelyek összértéke meghaladja az 570 milliárd forintot. A támogatott beruházások csaknem négyezer munkahelyet hoztak létre országszerte.

Varga Mihály kiemelte: a magyar gazdaság sikeresen újraindult 2021-ben, de az Ukrajnában zajló háború által előidézett gazdasági helyzet Magyarországot is nagyobb erőkifejtésre ösztönzi. 

A magyar álláspont az, hogy a háború minél előbb érjen véget. Cél, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból. A jelenlegi bizonytalan, gyorsan változó világgazdasági környezetben hazánk érdeke az, hogy a gazdaságpolitikában is higgadt, megfontolt lépéseket tegyen a kormány. Olyan szankciókat fognak csak támogatni, amelyek nem a magyarokat sújtják.

A kormány gazdaságpolitikája bizonyított már növekedés és válság idején is – emlékeztetett a távirati iroda közlése szerint Varga Mihály. A magyar gazdaság ellenálló képességét erősíti, hogy Magyarország a leggyorsabban tudott a járvány után újraindulni. Tavaly rekordmértékű, 7,1 százalékos növekedést értünk el. A kormány időben megnövelte a pénzügyi tartalékokat, a menekülteket is gond nélkül el tudják látni Magyarországon.

Emellett javultak az egyensúlyi mutatók – részletezte Varga Mihály. A külföldiek kezében lévő államadósság 2010 óta a felére csökkent, 2021-et mindegyik hitelminősítőnél pozitív értékeléssel zárta a gazdaság, és a beruházási ráta az egyik legmagasabb az Európai Unióban. Varga Mihály arra is emlékeztetett, hogy 

többen dolgoznak az országban, mint a rendszerváltozás óta bármikor. Ma egymillióval több embernek van munkája, mint 2010-ben. Jelenleg mintegy 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon, de szeretnék, ha ötmillióra nőne ez a szám.

A válság ellenére is öt helyet javított Magyarország a versenyképességi rangsorban. A háztartások nettó pénzügyi megtakarításai jelentősen nőttek, és az állami vagyon 11 ezermilliárd forintról csaknem 20 ezermilliárd forintra emelkedett. Magyarország történetének legnagyobb adócsökkentését tudta végrehajtani a kormány – részletezte az elért eredményeket Varga Mihály.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter a K9-Sport Kft. üzemavatóján (Fotó: Facebook/Varga Mihály)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.