Szijjártó: A szankciók bizonytalanságot okoznak a gazdaságban

A kormány semmilyen nemzetközi fórumon nem fog olyan intézkedéseket támogatni, amelyek veszélybe sodornák Magyarország energiaellátását.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 07. 16:10
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2022. március 1. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Becton Dickinson Hungary Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. március 1-jén. A Becton Dickinson amerikai orvostechnológiai vállalat hetvenmilliárd forintos beruházásával háromszáz új munkahely jön létre Környén. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Ukrajnában zajló háború nyomán bevezetett európai és amerikai szankciós intézkedések rendkívüli bizonytalanságot okoznak az európai gazdaságban. Ezek a szankciók a magyar gazdaságnak is komoly nehézségeket okoznak, így forint is a brüsszeli szankcióknak az egyik áldozata – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Érden.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a forint árfolyamváltozása kapcsán kijelentette, hogy a szankciós intézkedések nyomán rendkívüli bizonytalanság alakult ki az európai gazdaságban, majd hozzátette, hogy a magyar gazdaságra az egyik legnagyobb veszélyt most az újabb, energiaszektort érintő szankciók jelentenék.

 – Nyilvánvaló, hogy aki a szankciók kiterjesztését kéri, az a magyar emberekkel, Magyarországgal akarja megfizettetni a szomszédságban zajló háborúnak az árát – hangsúlyozta a miniszter a távirati iroda ismertetése szerint. Jelezte: a kormány semmilyen nemzetközi fórumon nem fog olyan intézkedéseket támogatni, amelyek veszélybe sodornák Magyarország energiaellátását.

Szijjártó Péter az AVL Hungary Kft. új járműcsarnokának és második irodaépületének alapkőletételén vett részt. 

A 2018-ban bejelentett 12,5 milliárd forintos beruházás 350 új munkahelyet teremt, s az állam mintegy hárommilliárd forinttal támogatta a projektet, amelynek most kezdődik meg a második üteme.

A miniszter kiemelte, hogy új, adatalapú és digitális korszakba lépett a világgazdaság, s amelyik ország nem tudja ezzel tartani a lépést, az a vesztesek közé kerülhet. Ezért olyan körülményeket kell teremteni, hogy az innovatív technológiákra alapuló cégek szívesen fektessenek be Magyarországon. A forradalmi átalakuláson átmenő autóipar a magyar gazdaság tartóoszlopa, és az elmúlt években megkezdődött a munka az elektromos korszakra való átállás érdekében, ami eddig sikeresnek bizonyult.

– Magyarország készen áll az új korszakra, versenyképes kutatás-fejlesztési helyszínné vált, s a modern adatalapú, digitális, elektromos autóiparnak az egyik legvonzóbb, legversenyképesebb környezetet tudja biztosítani Európában  – emelte ki.

A miniszter rámutatott, hogy tavaly 96 kiemelt tőkeberuházás érkezett Magyarországra, ebből 16 az autóiparba. Ezek pedig szavai szerint nagyban hozzájárulnak a magyar gazdaság dimenzióváltásához.

Végezetül pedig arról számolt be, hogy hazánkban az osztrák vállalatok alkotják a második legnagyobb beruházói közösséget: mintegy 2200 cég hetvenezer embernek ad munkát az országban. A kétoldalú kereskedelmi forgalom éves volumene pedig a tavalyi 22 százalékos növekedést követően meghaladta a 12,5 milliárd eurót.

Az AVL a világ legnagyobb független vállalatcsoportja, amely belső égésű, hibrid és elektromos motorok és hajtásláncok fejlesztésével foglalkozik.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Fotó: MTI/Soós Lajos

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.