Tovább javult az üdítőitalok beltartalma

A csökkentett kalóriatartalmú és kalóriamentes italok aránya 23 százalékról 61 százalékra nőtt az alkoholmentes italkategórián belül.

Magyar Nemzet
2022. 03. 24. 14:44
Forrás: MAGYÜSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség (MAGYÜSZ) tagvállalatainak önkéntes vállalásai nyomán 

2021-ben tovább csökkent a hazai üdítőitalok és gyümölcslevek átlagos cukor- és kalóriatartalma, így ma már 45 százalékkal alacsonyabbak ezek az értékek, mint 2010-ben 

– közölte a szövetség.

Eszerint a receptúrák átalakításával és új, innovatív termékek bevezetésével a csökkentett kalóriatartalmú és kalóriamentes italok aránya 23 százalékról 61 százalékra emelkedett az alkoholmentes italkategórián belül.

A MAGYÜSZ felidézte: a tagjaik által elfogadott, önkéntes cukor- és kalóriacsökkentési program alapján az italgyártó vállalatok azt tűzték ki célul, hogy 2020 végéig felére csökkenjen a Magyarországon forgalomba hozott alkoholmentes italok (szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek, jeges teák) átlagos cukor- és kalóriatartalma a 2010-es értékekhez képest. 

A vállalási időszak lezárulásáig a szövetség tagjai által gyártott és forgalmazott üdítőitalok 100 milliliterre vetített átlagos cukor- és kalóriatartalma összességében 43 százalékkal lett kevesebb. 

Az önkéntes vállalás következtében változtak a közkedvelt gyümölcslevek főbb értékei Forrás: MAGYÜSZ

A cégek ezt követően is dolgoztak az üdítőitalok megújításán, innovatív termékeket vezettek be és bővítették kínálatukban az alacsony kalóriatartalmú és kalóriamentes termékek arányát – ennek eredményeként csökkent tovább hazánkban az alkoholmentes italok cukor- és kalóriatartalma.

Utóbbi esetében ugyancsak kiemelkedő változás, hogy míg 2010-ben az üdítőitalok 100 milliliterre vetített átlagos energiatartalma 40 kalória volt, ma már csupán 22 kalória.

 

Borítókép: gyümölcslevek egy főre eső fogyasztása, grafikon (Forrás: MAGYÜSZ)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.