Visszatér hagyományaihoz a Virágos Magyarország

A verseny nem csak a helyi közösségek számára jelentős mozgalom, hatása jóval túlmutat a virágos településkép fontosságán.

Magyar Nemzet
2022. 03. 03. 17:17
20211004 VEKERD egy zsákfalu, 89 lakossal falu riport havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a szervezőbizottság 29. alkalommal hirdeti meg az ország legrégebbi és legnépszerűbb környezetszépítő versenyét, a Virágos Magyarországot, amely március 3-tól újra várja az önkormányzatok jelentkezését – közölte az MTÜ. 

A pályázatokat június 1-jéig lehet benyújtani.

A turisztikai ügynökség jelezte, hogy 

a több évtizedes verseny visszatérhet eredeti szellemiségéhez, 

ami azt jelenti, hogy az idén – a kis falvaktól a nagyvárosokon át a fővárosi kerületekig – ismét öt települési kategóriában zajlik a megméretés. 

A szervezőbizottság újra nagy hangsúlyt fektet a települések személyes bejárására, az elért eredmények helyszíni megismerésére, amelynek során szakmai eszmecserére és tanácsadásra is lehetőség nyílik – emelték ki.

Hozzátették: a 2022-es év azért is jelentős, mert megkezdődik a felkészülés a jövőre esedékes 30. jubileumi évre. 

– A Virágos Magyarország nem csak a helyi közösségek számára jelentős mozgalom, hatása mára jóval túlmutat a virágos településkép fontosságán. Ezért 2023-ban méltóképpen szeretnénk majd megünnepelni a jubileumot 

– fogalmazott Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója.

A csütörtökön indult versenyben ismét lehet pályázni a tematikus díjakra. A kiemelt témák között szerepelnek a települések és a környező táj kapcsolatát erősítő tanösvények és zöld tematikus útvonalak, de keresik az év legszebb fasorát, az év óvoda- és iskolakertjét, illetve a legvirágosabb főteret, főutcát is.

A mozgalom már túlmutat a virágos településkép fontosságán. Fotó: Bach Máté

Ebben az évben harmadszor a határon túli magyarlakta települések is jelentkezhetnek a versenyre.

Azt is közölték, hogy a kétéves kényszerszünet után újrainduló Entente Florale Europe európai környezetszépítő versenyen emellett három hazai település képviseli hazánkat az idén. 

Székesfehérvár és Orfű 2019-ben, Veresegyház pedig 2021-ben nyerte el a jogot a nemzetközi szereplésre. 

Ezúttal nyolc ország 12 települése mérettetik meg egymással az európai versenyen, de jövőre várhatóan új tagországokkal is bővül az európai szervezet.

 

Borítókép: Öt kategóriában pályázhatnak a települések. Vekerd – zsákfalu. Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.