A gázfelhasználás csökkentését kérik Németországban

Már most el kellene kezdeni takarékoskodni a földgázzal az infrastruktúrákat felügyelő ügynökség szerint, kímélendő a földgáztárolókat.

Forrás: MTI2022. 04. 06. 8:37
Rezsi csökkentés 20220106 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrajnai háború miatt esetleg kialakuló akut gázhiány súlyos következményekkel járna a lakosságra nézve a német szövetségi hálózati felügyelet, a Bundesnetzagentur szerint.

Sajnos nem zárható ki teljesen, hogy olyan döntéseket kell hoznunk, amelyek súlyos következményekkel járnak a vállalatokra, a munkahelyekre, az értékláncokra, az ellátási láncokra, egész régiókra nézve

– mondta Klaus Müller, a Bundesnetzagentur elnöke kedden a Handelsblattnak adott interjúban.

Arra szólított fel minden gázfogyasztót, hogy már ma takarékoskodjanak a gázzal, hogy ne terheljék a földgáztárolókat. Véleménye szerint e téren még sok tennivaló lenne. – Mindannyian túl sokáig túlságosan figyelmetlenek voltunk – fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy az ügynökség teljes mértékben a gázhiány megelőzésére összpontosítja erőfeszítéseit.

– Nem akarjuk, hogy a gázveszélyhelyzeti terv harmadik szakaszát is ki kelljen hirdetni – mondta. Ez azt jelenti, hogy az egyes ágazatokkal intenzív tárgyalásokat kellene elkezdeni arról, hol vannak megtakarítási lehetőségek. De a Bundesnetzagentur már most átfogó felmérést tervez az ipari gázfogyasztásról, hogy gázhiány esetén dönteni tudjon a leállásokról. A 2500 legnagyobb fogyasztó felmérését májusban kezdik el. A hatóságnak ehhez  naprakész betekintésre lesz szüksége a gázfogyasztásról, és az adatok birtokában dinamikus reagálásra lesz lehetősége.

A hatóság vezetője elutasította viszont azt a követelést, hogy még az akut gázhiány bekövetkezése előtt határozzák meg a leállítási sorrendet. A kötelező leállási listát abszurd ötletnek nevezte, mert az nem veszi figyelembe az események dinamikáját.

Szerinte egyelőre arra kell helyezni a hangsúlyt, hogy önkéntes alapon ki legyen használva minden kiaknázható lehetőség a fogyasztás csökkentésére, a kényszerforgatókönyv életbe léptetésének megelőzése érdekében.

Borítókép: Az ipari fogyasztást kellene csökkenteni, hogy ne közvetlenül a lakosságon csapódjon le az esetleges földgázhiány (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.