Idén is támogatják a határon átnyúló kerékpártúrákat

A programsorozat a szomszédos országokkal és azok magyarlakta területeivel fenntartott kulturális, társadalmi és idegenforgalmi kapcsolatok erősítését célozza.

Magyar Nemzet
2022. 04. 04. 10:31
null
20211120 Écs Pannonhalmi kerékpárút átadása Fotó: Nagy Gábor Kisalföld Écs Fotó: Nagy Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén minden korábbinál nagyobb, 28 millió forint keretösszegű, szervezőnként akár félmillió forintos, vissza nem térítendő támogatással valósulhatnak meg a környezetbarát, egészséges közlekedési módot népszerűsítő túrák a Kerékpárral 7 határon át pályázaton – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), kiemelve, hogy 

ötven-hatvan szervező juthat forráshoz a koronavírus-járvány miatt két évig szünetelő kezdeményezésben, amely a határ menti térségek kulturális, történelmi, építészeti és természetvédelmi értékeinek megismertetését is szolgálja. 

A Kerékpárral 7 határon át pályázat első kiírása 2015-ben kilenc hasonló esemény megvalósulását támogatta ötmillió forint keretösszeggel, majd a 2019-es felhívás már 23 millió forinttal járult hozzá 66 túra szervezési költségeihez. 

A 2022-ben újjáéledő programsorozat 

a szomszédos országokkal és azok magyarlakta területeivel fenntartott kulturális, társadalmi és idegenforgalmi kapcsolatok erősítését célozza

– hangsúlyozta az ITM, amely a támogatással a biztonságos közlekedésre nevelést, a gyakorlati kerékpárhasználati ismeretek megszerzését, a csoportos kerékpározás kultúrájának terjedését is ösztönzi.

 A szaktárca felhívta a figyelmet, hogy a biciklistúrák megrendezéséről szóló pályázatokat április 25-ig nyújthatják be a magyarországi és a határon túli egyesületek, alapítványok, önkormányzatok vagy azok intézményei a KTI Közlekedéstudományi Intézet honlapján. A támogatásokról májusban már értesíteni fogják a nyerteseket, a kifizetés pedig a szervezett kerékpártúrák október végéig történő lebonyolítása után szakmai beszámoló és utólagos elszámolás alapján történik.

A várakozások szerint 

az eseménysorozat tovább gazdagítja, színesíti a kerékpáros természetjárók rendelkezésére álló programkínálatot. 

A vezetett túrákon biztonságos közegben kapcsolódhatnak ki azok is, akik csak most kezdenek barátkozni az egyre bővülő hazai kerékpáros-hálózat nyújtotta lehetőségekkel. A testmozgás mellett a támogatott rendezvények alkalmat teremtenek a határ menti tájak és települések biciklis felfedezésére – állapította meg a minisztérium.

(Borítókép: Az egészséges életmódot és a tájak megismerését népszerűsíti a program Fotó: Nagy Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.