Óriási az igény a otthonfelújításokra, a kormány pedig segít is ebben

A háztartások 4,3 százaléka biztosan, 16,5 százaléka valószínűleg nagyobb összeget fog költeni lakóingatlanára a következő egy évben, és ha ezek a tervek mind megvalósulnak, akkor mintegy 840 ezer lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobb munkálatokat 2022 végéig – derül ki a GKI és a Masterplast közös áprilisi felméréséből.

Forrás: MTI2022. 04. 27. 7:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elemzők rámutattak, hogy ez a szám az előző negyedévi felmérés eredményénél 44 ezerrel kisebb, az egy évvel ezelőttinél azonban 260 ezerrel magasabb.

A GKI negyedévente szervez felmérést a lakosság lakásfelújítási és korszerűsítési terveinek, szándékainak feltérképezésére. Idén áprilisban ezer embert vontak be a reprezentatív kutatásba.

  • Hagyományosan a családi házak lakói körében a legerőteljesebb a felújítási-korszerűsítési szándék. Nem volt ez másként az idei második negyedévben sem: a tervek szerint minden negyedik ház eshet át kisebb-nagyobb karbantartáson a következő egy évben.
  • A társasházi lakásokban élők visszafogottabb terveket fogalmaztak meg, körükben érezhető igazán az előző negyedévhez képest az elbizonytalanodás: a panelben lakó családok 14-15, a tégla építésű lakásokban lakók 16-17 százaléka lehet érintett. Ugyanakkor az idén januárban még csaknem 19, illetve 21 százalékuk készült lakásfelújításra.
  • A felmérésből kiderül, hogy a legkisebb felújítási-korszerűsítési szándék a fővárosban és a megyei jogú városokban érezhető, az itt élők 18 százaléka fogalmazott meg ilyen irányú terveket. A kisebb városokban élők negyede, míg a községekben élők harmada tervez nagyobb költést a következő egy évben. A kiugró községi tervekhez a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) nyújtotta támogatások is hozzájárulhatnak.
  • A korábbi felmérésekben a középgeneráció tagjai, a 30 és 49 év közöttiek fogalmaztak meg a legnagyobb arányban felújítási-korszerűsítési terveket. A mostani felmérésben azonban a harminc év alatti fiatalok utolérték, sőt kissé le is hagyták őket. A 49 és különösen az 59 év felettiek továbbra is szerényebb kilátásokat jeleztek.

A lakóingatlanok felújítását és korszerűsítését a lakosság jelentős része számára az állami támogatások is segítik.

A kormánypárt választási ígéretei között szerepelt ezen támogatások hatályának meghosszabbítása, ha ez megvalósul, akkor a felújítások és korszerűsítések további ösztönzést kaphatnak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.