Új igazgatóság az Opus Globalnál

Miután az április 29-i éves rendes közgyűlés megszavazta, tisztújítást jelentett be igazgatóságában az Opus Global Nyrt. Az új tagokkal együtt az igazgatóság május 3-ától öt évig képviseli a tőzsdei nagyvállalatot.

Magyar Nemzet
2022. 04. 29. 15:58
null
Forrás: OPUS GLOBAL Nyrt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új igazgatóságot választottak az Opus Global Nyrt.-nél a pénteki éves rendes közgyűlés jóváhagyó döntése alapján, amelynek tagjairól közleményt adott ki a BÉT-en prémiumkategóriában szereplő vállalat. Az új tagokkal kibővült igazgatóságot 2022. május 3-ától kezdődően ötéves határozott időtartamra, azaz 2027. május 3-ig választották meg.

Az Opus közölte, hogy 

a jelenlegi igazgatóság jelentős sikerrel járó, eredményes munkájának köszönhetően a társaság az elmúlt öt évben kiemelkedő mértékű bővülést ért el.  

Eszerint 

a vállalat kialakította azt a stabil, négy alappillért (energetika-, turizmus-, iparitermelés- és élelmiszeripar-divízió), amelyek alapot adtak a cég eredménytermelő képességének. 

– Balog Ádám közel három évig volt az Opus Global igazgatóságának tagja, többek között kiemelt szerepet töltött be az energetikai akvizíciók megvalósulásában – jelezte a társaság, amely a struktúrájának kiépítése után a konszolidációt helyezi a fókuszba az új, héttagú igazgatóságra ruházva a feladatot. 

A négy divízió működtetése alapos és szerteágazó szakértelmet igényel, hiszen az egymástól lényegesen különböző iparágakban tevékenykedő leányvállalatok irányítása részben eltérő szaktudást és szakmai tapasztalatot igényel. Emiatt is indokolt, hogy ezt a sokszínűséget az igazgatóság összetétele és tagjainak száma is tükrözze – vázolták a tisztújítás hátterét, hozzáfűzve, hogy az állandóságot biztosítja, hogy a jelenlegi tagok, Vida József és Makai Szabolcs újraválasztása mellett öt új tag megválasztásáról döntöttek. 

A közgyűlés ennek megfelelően a két korábbi vezetőségi tag megválasztása mellett szavazott Lélfai Koppány Tibor, Détári-Szabó Ádám, Görbedi László, Németh Zoltán Péter és Torda Balázs igazgatósági tagságáról is.

Az Opus közleménye bemutatta az új tagokat. 

Görbedi László több mint tízévnyi, multinacionális cégnél vezetőként eltöltött idő után csatlakozott vezérigazgatóként a Mészáros és Mészáros Zrt.-hez és vált a vállalat építőipari divíziójának vezetőjévé. 

– Idei tervünk a piaci részesedés megtartása és a szervezet fejlesztése a megnövekedett elvárásokhoz,

amelyet csaknem húszévnyi működésünk és a kollégáink több évtizedes tapasztalata biztosít – mondta a szakember az idei tervekről.

Détári-Szabó Ádám 2020 augusztusától a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója, és egyben a cégcsoport turisztikai szegmensének vezetője, aki úgy fogalmazott, hogy a turisztikai divíziót a pandémia alatt értékes válságálló képességgel vértezték fel. 

– Büszkék vagyunk rá, hogy a példátlanul nehéz körülmények ellenére 2021-ben már újra eredménytermelő részei lettünk a portfóliónak. 

A nemzetközi gazdasági és politikai fejlemények az idén újfent, eddig nem ismert kihívások elé állítják iparágunkat.

Azonban az eddigi, válságos időszak tapasztalatait felhasználva és mindent elkövetve a vendégeink bizalmáért dolgozunk tovább a társaság eredményességért, átadva egyúttal szállodafejlesztési programunk keretében újabb 800 szobát – fejtette ki Détári-Szabó Ádám.

Torda Balázs az energetikai szolgáltatóiparban 35 éves szakmai és több mint harmincéves vezetői tapasztalattal vette át 2021 áprilisától az Opus Tigáz Zrt. vezetését vezérigazgatói pozícióban, ekkortól az Opus Global Nyrt. energetikai divízióvezetői pozícióját is betölti. Mint arra a tőzsdei vállalatcsoport tavalyi éves jelentése is kitér, 

az energetikaszegmens kiépítése és integrációja sikerrel zárult, amelynek köszönhetően az Opus-csoport a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé vált. 

– Ügyfeleink, munkatársaink és tulajdonosaink iránti elkötelezettségünk jegyében olyan, a gazdasági környezethez és az iparági igényekhez illeszkedő, fenntartható és innovatív működés kialakítása a célunk, amely a társadalmi és környezeti szempontokat is figyelembe veszi és eredményesen támogatja a lefektetett üzleti célkitűzéseink elérését – közölte Torda Balázs. 

Lélfai Koppány 2018. január 1-jétől 2022. március 31-ig irányította a Budapest Bankot elnök-vezérigazgatóként, miközben igazgatósági elnökként már 2017. április 1-jétől részt vett a bank irányításában és stratégiai döntéshozatalában – áll az Opus közleményében. 

A szakember 2000 és 2011 között az MFB Zrt. üzleti, később a jogi területén dolgozott, majd 2016 novemberéig vezérigazgatóként irányította a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-t, 2016 novemberétől pedig az MFB Zrt. vezérigazgató-helyettesi és belső igazgatósági tagi tisztségeit látta el.

Németh Zoltán Péter is az igazgatóság új tagja lett, aki 2020 februárja óta vezérigazgatóként irányítja az Opus-csoport egyik leányvállalatát, a salgótarjáni székhelyű Wamsler SE-t, és ügyvezető igazgatóként a két németországi leányvállalatot, a Wamsler Haus und Küchentechnik GmbH-t és a Bioenergy GmbH-t.

A közgyűlés elfogadta a részvénytársaság 2021. évi, IFRS szerinti egyedi és konszolidált éves jelentését is. A vállalatcsoport 

tavaly a világjárvány újabb és újabb hullámai, valamint a világgazdaságban elinduló negatív makrogazdasági folyamatainak hatása ellenére is fennállásának legsikeresebb pénzügy évét tudhatja maga mögött. 

A jelentés szerint konszolidált szinten 889,5 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 314,5 milliárd forint saját tőkével zárta 2021-et, míg a teljes átfogó eredménysoron 41,6 milliárd forint nyereséget ért el.

 

Borítókép: A konszolidáció évei következnek a vállalatcsoportnál (Fotó: Opus Global Nyrt.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.