Újabb mérföldkőhöz érkezett a Zöldbuszprogram

A 25 ezer főnél nagyobb települések és a budapesti agglomeráció pályázhat elektromos autóbuszokra és az infrastruktúra kiépítésére.

Magyar Nemzet
2022. 04. 08. 14:15
null
20210601 budapest uj byd elektromos busz havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel 51 milliárd forint értékben igényelhetnek támogatást elektromos meghajtású autóbuszok és az ezekhez kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítéséhez a 25 ezer főnél nagyobb lakosú települések és a fővárosi agglomeráció közlekedési közszolgáltatói a Zöldbuszprogram új pályázatán – jelentette be pénteken Steiner Attila, körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

A közlekedési szektor jelenleg a teljes szén-dioxid-kibocsátás húsz százalékáért felel az országban, amelynek legnagyobb része a közúti közlekedésből származik. A Klíma- és természetvédelmi akcióterv keretében elindított Zöldbuszprogram célja a leginkább szennyező buszok mielőbbi kivonása a forgalomból, ezáltal a városi életminőség javítása – emlékeztetett az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében az államtitkár.

A programot a magyar Helyreállítási terv keretében megjelent felhívás 50,7 milliárd forint vissza nem térítendő összeggel támogatja, amelyet a kormány a hazai költségvetés terhére teljes mértékben előfinanszíroz annak ellenére, hogy az Európai Bizottság késlekedik a terv elfogadásával.

Kérelmet a 25 ezer főnél népesebb városok önkormányzatai és azok közlekedésszervezői, helyi személyszállítási közszolgáltatói, valamint a főváros legfeljebb száz kilométeres vonzáskörzetének személyszállítási közszolgáltatói nyújthatnak be. Elektromos autóbuszok beszerzésére legfeljebb nyolcvanszázalékos, töltőberendezésre és töltőinfrastruktúra kiépítésére pedig legfeljebb hatvanszázalékos támogatás igényelhető. 

A keretből a támogatás arányától függően várhatóan 300–350 autóbuszt lehet beszerezni, amelyek hozzájárulnak majd ahhoz, hogy hazánk elérje hosszú távú klímasemlegességi céljait, többek között azt, hogy 2050-re karbonsemleges országgá váljon.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.