Az EU háromszázmilliárd euróval támogatja az energiastratégiát

Von der Leyen szerint a stratégia diverzifikálni kívánja a gázellátást, biztosítaná az energiahálózatok jobb összekapcsoltságát, valamint gyorsítaná a megújuló energiahordozók elterjedését.

Magyar Nemzet
2022. 05. 31. 18:21
VON DER LEYEN, Ursula
Strasbourg, 2022. május 4. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. május 4-én. Ursula von der Leyen az Ukrajnában zajló háború társadalmi és gazdasági következményeirõl szóló vitán elmondta, az EU hat hónapon belül szeretné fokozatosan megszüntetni az oroszországi kõolajbehozatalt, az év végére pedig a finomított olajtermékek importját is. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európai Unió háromszázmilliárd euróval támogatja a REPowerEU nevű, a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energia elérését célzó, közös európai fellépésre vonatkozó stratégiát – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden délután, az uniós tagállami vezetők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóját lezáró sajtótájékoztatón az MTI ismertetése szerint.

Mint mondta, a RePowerEU tervvel lehetséges az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól függetlenedés elérése, ami különösen fontos olyan helyzetben, amikor Oroszország immáron öt uniós tagállam irányába leállította a gázszállítást. 

Von der Leyen szerint a stratégia diverzifikálni kívánja a gázellátást, biztosítaná az energiahálózatok jobb összekapcsoltságát, valamint gyorsítaná a megújuló energiahordozók elterjedését.

– A megújuló energiaforrások jót tesznek a klímának, elősegítik a függetlenedést az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól, biztosítanák az energiaellátást, továbbá munkahelyeket teremtenének – jelentette ki az EB elnöke.

– Finanszírozási lehetőségek megteremtésével és új szállítókkal fel kell gyorsítani az átállást a megújuló energiaforrások használatára, diverzifikálni kell az energiaellátást, több figyelmet kell fordítani az energiahatékonyságra – mondta Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke. 

A sajtótájékoztatóján kiemelte: az energiahatékonyság érdekében a tagállamoknak fel kell újítaniuk vonatkozó infrastruktúrájukat, és forgatókönyvet kell készíteniük az energiaellátás esetleges jövőbeli zavarainak esetére, ugyanis az ukrajnai háború ezen a területen is megmutatta az unió sebezhetőségét.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.