időjárás 25°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Brüsszel akadályozza a fiatalok védelmét a dohányzásban

Magyar Nemzet
2022.06.23. 12:44 2022.06.23. 13:17
Brüsszel akadályozza a fiatalok védelmét a dohányzásban

Brüsszel akadályozza a fiatalokat védő törvénymódosítást a dohányzás területén – közölte csütörtökön a fiatalkorúakat, valamint a legális piac védelmét elsődleges feladataként jegyző Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága. 

Felhívták a figyelmet arra, hogy hatóságként 

a törvénytelen Elf Bar-jelenség felszámolásáért indított küzdelem mellett a kiskorúakra hasonló veszélyt jelentő gyógynövényes dohánytermékek szabályozására kezdeményeztek törvénymódosítási csomagot, ám a brüsszeli bürokrácia akadályt gördített a hatékony és gyors ügyintézés elé.

Mint részletezték, az Európai Unió illetékes szakbizottsága elutasította Magyarország sürgősségi kérelmét, miszerint egy törvénymódosítási csomag elfogadásával gyorsan reagálhasson a hevítéssel fogyasztható gyógynövénytermékek szabályozására. 

A bürokratikus lépés ellenére a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának következetes álláspontja változatlan: 

továbbra is minden rendelkezésére álló jogi eszközzel fellépnek a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása, egészségük védelme, valamint a legális piac védelme érdekében.

 – A jogszabály-módosítást az indokolja, hogy egyre népszerűbbek a hevítéses technológiával fogyasztható, különféle növényi-, gyógynövényi alapanyagokból készült termékek, amelyek a hasonló dohánytermékek alternatívájaként jelennek meg. Azonban kockázatot jelent, hogy ezek a termékek jelenleg a zárt dohány-kiskereskedelmi rendszeren kívül kerülnek forgalomba, így a fiatalok is szabadon hozzáférhetnek, ráadásul internetes vásárlás során is – fejtették ki az álláspontjukat.

Azt is jelezték, hogy az ilyen dohányzási célú gyógynövénytermékek egyre növekvő keresletén túl 

jelentős kihívást jelent a hatóság számára egy új típusú eldobható elektronikus cigaretta, az Elf Bar illegális kereskedelme elleni fellépés is, 

amelynek legfőbb kockázati csoportját szintén a ifjabb korosztály alkotja. 

Ezért 

a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a felügyeleti hatóság több akciót is szervez, hogy a fiatalok körében is népszerű terméket kiszűrje a feketepiacról, 

emellett az iskolás korosztály körében országos figyelemfelkeltő kampányt kezdeményeznek a nyári táborokban, ősztől pedig az általános és középiskolákban.

 

Borítókép: leginkább a fiatalok jelentik az új, egyre terjedő portéka kockázati csoportját (Fotó: Elf Bar Facebook-oldal)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.