Következő mérkőzések
Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

Egyszerűsödtek a távmunka szabályai

A járványhelyzetben mintegy 750 ezren dolgoztak legalább alkalmanként otthonról, amely mutató csökkent ugyan, de ma is többszöröse a korábbi értékeknek.

Magyar Nemzet
2022. 06. 17. 12:33
2021.03.12. Budapest Home office a koronavírus-járvány harmadik hullámjában. Illusztráció Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törvényi szintre emelkedtek, ezzel egyszerűsödtek júniustól a távmunka veszélyhelyzet idején alkalmazott munkavédelmi szabályai, amelyek betartását részletes tájékoztató könnyíti meg a munkáltatók és munkavállalók számára  – hívta fel a figyelmet pénteki közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM). 

Az egyszerűsítéseknek köszönhetően 

javulhatnak az otthonról dolgozók munkakörülményei, csökkenhetnek az egészségügyi kockázatok. 

A szaktárca arról tájékoztat, hogy a munkavédelemről szóló törvény megkülönbözteti a számítástechnikai eszközzel és a nem számítástechnikai eszközzel végzett távmunkát. 

Előbbi esetén a munkáltatónak írásos tájékoztatást kell adnia a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkakörülmények szabályairól. Ez alapján a munkavállaló szabadon választhatja meg a munkavégzés helyét. 

A megfelelő munkavédelmi felvilágosítás, a munkahely helyes ergonómiai kialakítása, a korszerű monitorok, jó világítás használata, a munkaközi szünetek elősegítik, hogy a számítástechnikai eszközzel végzett távmunka ne jelentsen egészségi kockázatot a munkavállalók számára – emelte ki a TIM.

A nem számítástechnikai eszközzel végzett távmunka (például a varrás, egyszerűbb összeszerelési feladatok) csak a munkáltató által munkavédelmi szempontból előzetesen megfelelőnek minősített helyen folytatható, amelyről a feleknek írásban kell megállapodniuk. Vagyis a foglalkoztatónak meg kell vizsgálnia előzetesen, hogy a munkavégzési helyszín megfelel-e az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményeinek, és kockázatértékelést kell végeznie, megvizsgálva az alkalmazott eszközöket is. 

Emellett oktatás keretében kell gondoskodnia arról, hogy a dolgozó megfelelő ismeretekkel rendelkezzen a felmerülő veszélyekről, egészségkárosító kockázatokról, a megelőző és védőintézkedésekről.

A részletes szabályozásról a minisztérium a www.mvff.munka.hu oldalon közzétett tájékoztatóban segíti a tájékozódást. 

A szaktárca arra is kitér, hogy 

a kormány változatlan célja a teljes foglalkoztatás elérése és megvédése. 

Felidézik: a foglalkoztatottak aránya a 2010-es 56 százalékhoz képest tavaly nyár óta 74 százalék körül alakul hazánkban, a rendszerváltás óta nem tapasztalt magasságban járó ráta a többi között a nem tipikus foglalkoztatási formák, a részmunkaidő és a távmunka kiterjesztésével javítható tovább. 

A járványhelyzetben, 2020 májusában mintegy 750 ezren dolgoztak legalább alkalmanként otthonról. E mutató a tavalyelőtti csúcshoz képest nagyjából a felére csökkent, de még így is többszöröse a korábbi értékeknek 

– foglalták össze a tendenciákat. Éppen emiatt lényeges, hogy a rugalmasabb átmeneti szabályozás törvénybe foglalása hathatósan segítheti az otthoni munkavégzés térnyerését. 

Mint hangsúlyozták, 

a minimálbér nagyarányú megemelésével ötödével, havi húszezer forintra nőtt a számla alapú elszámolás nélkül, átalánydíjként kifizethető költségtérítés összege is.

Borítókép: Biztonságosabb lehet az otthoni munkakörnyezet (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.