időjárás 32°C Mária 2022. augusztus 15.
logo

Ellentmondásos Brüsszel bérpolitikája

Magyar Nemzet
2022.06.25. 12:50 2022.06.27. 08:43
Ellentmondásos Brüsszel bérpolitikája

Brüsszel ellenzi, hogy a tagállamok az úgynevezett automatikus inflációs indexálást alkalmazzák, vagyis azt a mechanizmust, amelynek köszönhetően egy bizonyos inflációs szint felett automatikusan nő az érintett munkavállalók fizetése. Ennek a mechanizmusnak az alkalmazása a brüsszeli aggodalmak szerint további inflációhoz, úgynevezett ár-bér spirálhoz vezet, ugyanakkor védi a fizetések vásárlóértékét.

Noha az Európai Bizottság óva inti a tagállamokat az indexálástól, a brüsszeli és a luxemburgi tisztségviselők fizetése ilyen módon emelkedik 2,4 százalékkal 

írta a Politico. A bizottság szóvivője az ellentmondásos gyakorlattal kapcsolatban elmondta: a rendszernek nem az a célja, hogy a fizetéseket az inflációnak megfelelően indexálja, hanem az, hogy az uniós köztisztviselők vásárlóerejének alakulását összhangban tartsa a nemzeti köztisztviselőkével.
 

Az Európai Bizottság munkaerőköltsége 2022-ben 95 millió eurót tesz ki, vagyis mintegy 36 milliárd forintnak megfelelő költségvetési terhet jelent.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.