időjárás 24°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Kamatdöntő ülést tart ma a monetáris tanács

Forrás: MTI
2022.06.28. 07:05 2022.06.28. 08:31
Kamatdöntő ülést tart ma a monetáris tanács

Ma tartja soron következő kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Megtárgyalják az idei második Inflációs jelentést is, amelynek a fogyasztói árakra és a gazdasági növekedésre vonatkozó rövid előrejelzését a jelentés csütörtöki publikálása előtt még ma nyilvánosságra hozzák.

Májusi kamatdöntő ülésén az MNB két hónap 100 bázispontos emelése után ismét 50 bázispontra lassította az alapkamat emelésének mértékét. Az MNB folytatta az irányadó egyhetes betéti kamat havi 30 bázispontos emelését, ám június közepén egy 50 bázispontos rendkívüli emelésre kényszerült, amivel elérte a 7,25 százalékot az 5,90 százalékos alapkamat mellett.

A Portfólió által megkérdezett elemzők fele úgy látja, hogy korainak bizonyult az alapkamat-emelés ütemének lefékezése, és a mai kamatdöntő üléstől ismét 100 bázispont emelést vár, az elemzők másik fele viszont arra számít, hogy a monetáris tanács kitart az 50 bázispontos mérték mellett.

Az is várható, hogy az inflációs jelentésében a jegybank a márciusi 7,5-9,8 százalékról megemeli a fogyasztói árak idei éves átlagos emelkedésére vonatkozó prognózisát.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.