Kamatdöntő ülést tart ma a monetáris tanács

Ma tartja soron következő kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Megtárgyalják az idei második Inflációs jelentést is, amelynek a fogyasztói árakra és a gazdasági növekedésre vonatkozó rövid előrejelzését a jelentés csütörtöki publikálása előtt még ma nyilvánosságra hozzák.

Forrás: MTI2022. 06. 28. 7:05
null
Budapest, 2013. augusztus 21. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) új logója a Magyar Pénzverõ Zrt. soroksári épülete elõtt 2013. augusztus 21-én. Az új arculat szerint a jegybankot az 1924-es megalakulásakor használt, tölgyfa és olajfa ággal keretezett magyar címer megújított változata jelképezi a jövõben. MTI Fotó: Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Májusi kamatdöntő ülésén az MNB két hónap 100 bázispontos emelése után ismét 50 bázispontra lassította az alapkamat emelésének mértékét. Az MNB folytatta az irányadó egyhetes betéti kamat havi 30 bázispontos emelését, ám június közepén egy 50 bázispontos rendkívüli emelésre kényszerült, amivel elérte a 7,25 százalékot az 5,90 százalékos alapkamat mellett.

A Portfólió által megkérdezett elemzők fele úgy látja, hogy korainak bizonyult az alapkamat-emelés ütemének lefékezése, és a mai kamatdöntő üléstől ismét 100 bázispont emelést vár, az elemzők másik fele viszont arra számít, hogy a monetáris tanács kitart az 50 bázispontos mérték mellett.

Az is várható, hogy az inflációs jelentésében a jegybank a márciusi 7,5-9,8 százalékról megemeli a fogyasztói árak idei éves átlagos emelkedésére vonatkozó prognózisát.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.