Kevesebb állat került a vágóhidakra

Szinte minden állattenyésztési ágazatban visszaesett a feldolgozás szintje. Baromfiból a múlt évihez képest 18,5 százalékkal kevesebbet vágtak le a hazai üzemek az első három hónapban, de sertésből, juhból és szarvasmarhából is kevesebb került a vágóhidakra.

Magyar Nemzet
2022. 06. 05. 10:00
Sertéstelep
20200316 Gyula Sertéstelep Gyula határában Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap Fotó: Imre György/Békés Megyei Hírlap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen visszaesett a hazai vágóhidak teljesítménye az idén, az év első negyedé­ben szinte minden területen csökkent a feldolgozott állatok mennyisége. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése szerint a legnagyobb visszaesés a baromfiágazatban jelentkezett, a szárnyasokból összesen 46,3 milliót dolgoztak fel a hazai vágóhidak az év első három hónapjában. Mindez 18,5 százalékkal marad el a tavalyi teljesítménytől. A levágott baromfi élősúlya összesen 145 ezer tonna, vágott súlya 109 ezer tonna volt ebben az időszakban. 

A baromfik túlnyomó részét, mintegy 86 százalékát a csirke tette ki, amelyből 39,9 milliót vágtak. Ugyanakkor ez is 10 százalékkal elmarad a múlt év azonos időszakának teljesítményétől. 

Kacsából 3,7 milliót, libából 256 ezer darabot vágtak 2022 első negyedévé­ben. Egyedül a pulykaágazatban nőtt a feldolgozott szárnyasok száma. Az AKI szerint pulykából 1,58 millió darab került a vágóhidakra az év első negyedében, ami 3,6 százalékkal haladja meg a tavalyi szintet.
Sertésből is a tavalyinál jelentősen kevesebb állat került a hazai vágóhidakra. A statisztika alapján a feldolgozó­üzemekben összesen 1,11 millió sertést vágtak le januártól március végéig. Ez a szám jóval alulmúlja a vágóhidak tavalyi teljesítményét, a 8,2 százalékos csökkenés hozzávetőlegesen százezer sertést jelent. A levágott állatok élősúlya összesen 133 ezer tonna, hasított súlya 107 ezer tonna volt. A sertésvágáson belül az anyakocák vágása az előző év első negyedévi 23 800-ról 19 800 darabra csökkent.

A legkisebb csökkenés a szarvasmarha-ágazatban jelentkezett. Szarvasmarhából 23 ezer darabot vágtak le az év első három hónapjában, ami 1,2 százalékos csökkenésnek felel meg az előző év azonos időszakához képest. A levágott állatok élősúlya 11 700, hasított súlya hatezer tonna volt.
Bár a hazai juh- és kecskeállomány jelentős része lábon hagyja el az országot, néhány ezer egyedet itthon dolgoznak fel a vágóhidak. Ez az arány azonban az idén tovább csökkent. Az AKI jelentése szerint januártól március végéig a magyarországi vágóhidakon kevesebb mint kilencezer juhot vágtak le, ami 19 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Anyajuhból több mint 840 darabot vágtak, ami élősúlyban számolva negyven tonnát jelent.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Békés Megyei Hírlap/Imre György)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.