Kiderült, hogy mennyi extraprofitadót fizet az OTP

Az orosz–ukrán háború miatt veszteséges volt az OTP-csoport az idei első negyedévben.

Magyar Nemzet
2022. 06. 08. 13:35
null
OTP, pénz , bank,
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az OTP Bank 78,3 milliárd forintnyi extraprofitadót fizet az idén, a jövő évi összegről még egyeztetnek – közölte a pénzintézet a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán.

A közleményben emlékeztetnek, hogy a kormány június 4-én kihirdetett rendeletében átmeneti jelleggel, a 2022-es és 2023-as évekre extraprofitadó kivetéséről döntött a hitelintézetekre és a pénzügyi vállalkozásokra. Ennek alapja 2022-ben a 2021-es éves beszámoló alapján meghatározott nettó árbevétel, az adó kulcsa pedig tíz százalék. 

Ennek megfelelően az OTP magyarországi csoporttagjait 2022-ben 78,3 milliárd forintnyi befizetési kötelezettség terheli, amit 2022 második negyedévében egy összegben könyvelnek majd el, és a korrigált eredménykimutatás-szerkezetben a korrekciós tételek között mutatják majd be. A befizetési kötelezettségből 4,8 milliárd forint az OTP Jelzálogbankot terheli.

Az orosz–ukrán fegyveres konfliktus következtében az OTP-csoport 2022 első negyedévében konszolidált szinten 33,4 milliárd forintos veszteséget szenvedett el, ezen belül a magyarországi alaptevékenység osztalék nélküli adózott vesztesége 78,4 milliárd forintot tett ki. Az első negyedévben az OTP Core korrigált nettó kamateredménye négymilliárd forinttal elmaradt a 2021 negyedik negyedévi 107,7 milliárd forintos értéktől. 

Így az OTP Core első negyedéves nettó kamatmarzsa az emelkedő hozamkörnyezet ellenére csökkent, és mindössze hét bázisponttal haladta meg a történelmi mélypontot jelentő 2020 negyedik negyedéves szintet.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.