Már a jól fizető állásokban is nehéz a toborzás

Az IT-szektorban, valamint a kommunikáció és média területein is égető szükség van új munkatársakra.

Magyar Nemzet
2022. 06. 14. 18:30
null
2019.10.15. NAV központi ügyfélszolgálat, Vaskapu utca. Fotó: Móricz-Sabján Simon Fotó: MORICZ SABJAN SIMON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő negyedévben a hazai munkáltatók harminc százaléka tervezi a munkaerő bővítését, miközben mindössze 17 százalékuk számol elbocsátással – derül ki a Manpower Group tegnap közzétett munkaerőpiaci előrejelzéséből.

Grafika: ManpowerGroup

A közlemény szerint továbbra is rendkívüli nehézséget jelent a hazai cégeknek megfelelően képzett munkaerőt találniuk. A létszámbővítési szándék ráadásul ágazatonként eltér. Az előző negyedévhez képest némileg csökkent ugyan a toborzási kedv, de továbbra is 

  • az IT-szektor,
  • valamint a kommunikáció és média területeire várják a legtöbb új munkatársat.

Ezeket a területeket követi a gyártás,

  • a bank- és biztosítási szektor,
  • valamint az építőipar.

A kutatás 2009-es kezdete óta a Nyugat-Dunántúlon soha nem tapasztalt, 39 százalékos munkaerő-felvételi szándékot regisztráltak, ami 2022 második negyedévéhez képest harminc százalékpontot, a múlt év azonos időszakához viszonyítva pedig negyven százalékpontot emelkedett. Ezt követi a dél-dunántúli régió foglalkoztatási előrejelzése. 

Budapest azonban leszakadt az élbolytól, az előző negyedév 18 százalékos értékéhez képest mindössze nyolc százalékot regisztráltak, míg a leginkább visszafogott várakozásokat Észak-Magyarország területén mérték a felmérés készítői, ahol várhatóan az öt százalékot sem éri el a létszámbővítés.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: VG/Móricz-Sabján Simon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.