időjárás 21°C Emőd 2022. augusztus 9.
logo

Már a jól fizető állásokban is nehéz a toborzás

Magyar Nemzet
2022.06.14. 18:30
Már a jól fizető állásokban is nehéz a toborzás

A következő negyedévben a hazai munkáltatók harminc százaléka tervezi a munkaerő bővítését, miközben mindössze 17 százalékuk számol elbocsátással – derül ki a Manpower Group tegnap közzétett munkaerőpiaci előrejelzéséből.

Grafika: ManpowerGroup

A közlemény szerint továbbra is rendkívüli nehézséget jelent a hazai cégeknek megfelelően képzett munkaerőt találniuk. A létszámbővítési szándék ráadásul ágazatonként eltér. Az előző negyedévhez képest némileg csökkent ugyan a toborzási kedv, de továbbra is 

  • az IT-szektor,
  • valamint a kommunikáció és média területeire várják a legtöbb új munkatársat.

Ezeket a területeket követi a gyártás,

  • a bank- és biztosítási szektor,
  • valamint az építőipar.

A kutatás 2009-es kezdete óta a Nyugat-Dunántúlon soha nem tapasztalt, 39 százalékos munkaerő-felvételi szándékot regisztráltak, ami 2022 második negyedévéhez képest harminc százalékpontot, a múlt év azonos időszakához viszonyítva pedig negyven százalékpontot emelkedett. Ezt követi a dél-dunántúli régió foglalkoztatási előrejelzése. 

Budapest azonban leszakadt az élbolytól, az előző negyedév 18 százalékos értékéhez képest mindössze nyolc százalékot regisztráltak, míg a leginkább visszafogott várakozásokat Észak-Magyarország területén mérték a felmérés készítői, ahol várhatóan az öt százalékot sem éri el a létszámbővítés.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: VG/Móricz-Sabján Simon)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.