Orbán Balázs: A globális minimumadó végzetes lenne Európára nézve

Magyarország az elmúlt 12 évben Európa egyik leginkább befektetésbarát környezetét teremtette meg.

2022. 06. 22. 10:44
ORBÁN Balázs
Budapest, 2022. június 20. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója azonnali kérdésre válaszol az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 20-án. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A The Wall Street Journalban a globális minimumadóról írtam, amelynek bevezetése a háború és a szankciók sújtotta gazdasági helyzetben hatalmas hiba lenne – írta Facebook-oldalán Orbán Balázs.

Az Európai Bizottság javaslata a multinacionális nagyvállalatokra 15 százalékos adókulcsot vetne ki, amellyel az európai gyártókra – azaz a gazdasági növekedés motorjaira – nehezedő adóterheket növelné. Brüsszel ezzel a lépéssel csak tovább terhelné a háborús helyzet miatt amúgy is meggyengült európai gazdaságot, és tovább növelné az inflációt.

– A közép-európai gazdaságokat a globális minimumadó hatványozottan sújtaná, hiszen az adóharmonizáció elvenné tőlük kedvező adórendszerüket, amely kulcsfontosságú versenyelőnyt jelent a nyugat-európai országokkal szemben – tette hozzá a miniszterelnök politikai igazgatója.

– Magyarország az elmúlt 12 év során Európa egyik leginkább befektetésbarát környezetét teremtette meg. Mindez pedig nem lett volna lehetséges az ország adózási függetlensége nélkül. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy Magyarország válsághelyzetben is képes legyen saját költségvetési politikáját meghatározni. 

Az Országgyűlés ezért tegnap elsöprő többséggel utasította el a globális minimumadót.

– A jelenlegi nehéz időkben az egyetlen felelős lépés, amit egy kormány megtehet, hogy nem mélyíti tovább a válságot egy olyan javaslat elfogadásával, amely végzetesnek bizonyulhat Európa jövőjére nézve – olvasható Orbán Balázs bejegyzésében.

Borítókép: Orbán Balázs (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.