Több tízezret spórolhatunk a benzinárstoppal

Jelenleg hazánkban összesen 2,4 millió háztartás használ gépkocsit, így az ársapka jelentette megtakarítások körülbelül 5,5 millió embert érintenek.

Magyar Nemzet
2022. 06. 03. 13:41
null
Salgótarján, 2022. május 27. Tájékoztató feliratok a Mol benzinkútján Salgótarjánban 2022. május 27-én. A Mol arra kéri a vásárlókat, a benzinkutaknál a fizetéskor minden esetben mutassák be a forgalmi engedélyüket, hogy a pénztárnál a hatósági árra tudják módosítani a vásárlás összegét - hívta fel a figyelmet közleményében a társaság. A vállalat tájékoztatása szerint a kútoszlopokon a számlálók minden tankolás esetén a piaci árat tüntetik fel, de a pénztárnál a forgalmi engedély felmutatása után alacsonyabb összeget kell fizetnie a magyar vásárlóknak. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világpiaci árak érvényesülése esetén júniusban a magyar autósoknak – a 76 literes, átlagos havi üzemanyag-fogyasztásukból kiindulva – átlagosan 21 ezer forinttal kellene többet fizetniük az üzemanyagért – derül ki a Századvég legújabb elemzéséből, amelyben azt vizsgálták, hogy a lakosság mekkora megtakarításra tehet szert a kormányzati üzemanyagárstop révén.

Felidézik: a magyar kormány 2021 novemberében a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi árát 480 forint/liter szinten maximalizálta, mely intézkedését több lépcsőben, július 1-ig meghosszabbította. 

Mivel az európai országokban drasztikusan emelkedik az üzemanyag ára, idehaza a hatósági ársapka nélkül a lakosság literenként 480 forint helyett 768 forintért vásárolhatna benzint, illetve 751 forintért gázolajat.

Jelenleg hazánkban összesen 2,4 millió háztartás használ gépkocsit, így 

az autóhasználat gyakoriságával arányos összegű megtakarítások körülbelül 5,5 millió embert érintenek. 

Az üzemanyagárstop révén elérhető megtakarításokat az egy háztartásra eső havi átlagos üzemanyag-fogyasztás alapján lehet megkülönböztetni a Századvég felmérése szerint. 

  • A gépkocsit alkalmanként használók körébe tartoznak azok, akik havonta kevesebb mint egyszer tankolják tele az autójukat, havonta átlagosan 17 liter üzemanyagot fogyasztanak – ők a gépjárműhasználók 20 százalékát teszik ki.
  • A gépkocsit átlagosan használók havonta egyszer tankolnak és átlagosan 48 liter üzemanyagot fogyasztanak – az autóval közlekedők 40 százalékát teszik ki ezek a lakosok.
  • A gépkocsit gyakrabban használók havonta több mint egyszer, de kevesebb mint kétszer töltik tele az autójukat, és havonta átlagosan 88 liter üzemanyagot fogyasztanak – ebbe a csoportba a gépkocsihasználók 20 százaléka sorolható.
  • A gépkocsit intenzíven használók több mint kétszer tankolják tele az autójukat egy hónapban, átlagosan 182 liter üzemanyaggal, ők ugyancsak a gépjárműhasználók 20 százalékát jelentik.

Miközben 

az autót csak alkalmanként használók átlagosan havi 4800 forintot takaríthatnak meg, addig a gépkocsit átlagos mértékben használók – akik havonta egyszer teletankolják az autót – a benzinárstop következményeként átlagosan havi 13 ezer forintot spórolhatnak

– derül ki a kutatásból.

Azok viszont, 

akik havonta körülbelül kétszer tankolják tele az autójukat, átlagosan 24 ezer forintot takaríthatnak meg 

a benzin és gázolaj ára felső határának rögzítése révén. 

A Századvég megjegyzi, hogy az átlagosnál gyakoribb gépjárműhasználat nem feltétlenül kényelmi szempontokat szolgál és nem kizárólag a jómódúakra jellemző. Az ingázó munkavállalók esetében például a fokozottabb autóhasználat egyenes következménye a munkavégzési kötelezettségek teljesítésének, így a közlekedők ezen csoportja számára különösen fontos az üzemanyagárak mérsékelt szintjének fenntartása. 

Eszerint 

a gépkocsit intenzíven használók körében átlagosan havi szinten 50 ezer forint megtakarítás keletkezhet 

a kormányzat intézkedésének köszönhetően.

 

Borítókép: Magyarországon több millióan használnak gépkocsit (Fotó: Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.