Új hitelgarancia-program indul az agráriumban

Az agrárvállalkozások és az őstermelők kezességvállalás mellett könnyebben jutnak kölcsönhöz.

Magyar Nemzet
2022. 06. 21. 10:35
null
Hajdúböszörmény, 2018.június 26. A Hajdúböszörményi Béke Mezõgazdasági Kft- ben az árpa aratásával kezdõdött meg a gabonafélék betakarítása. A zeleméri határrészben egy 28 hektáros területen kezdték a munkát, ahol 6.5 tonna hektáronkénti termésátlag mutatkozik. A társaság a megtermett árpa 2/3 részét megtartja a saját állatállomány takarmányozására. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon elsőként a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban és az élelmiszer-kereskedelemben érhető el a vállalkozások és az őstermelők számára egy új, kedvezményes kezességvállalás, amely az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) Krízis agrár-garanciaprogramjának II. szakaszában igényelhető július 1-től – közölte az Agrárminisztérium.

Az új, orosz–ukrán konfliktus miatt jóváhagyott átmeneti támogatási jogcímen keresztül az Európai Bizottság nemplusz forrást biztosít, hanem az AVHGA kedvezményes díjú kezességvállalását teszi szélesebb körben elérhetővé, ezzel bővülnek a finanszírozási lehetőségek. Az alapítvány ezzel segíti az orosz–ukrán konfliktus okozta geopolitikai válság és az ahhoz kapcsolódó szankciók miatt nehéz helyzetbe került élelmiszerágazatot. 

A kezességvállalás díja várhatóan mindössze a hitelösszeg 0,25 százaléka, amely lehetővé teszi, hogy a bankok kockázatainak 90 százalékát átvállalja az alapítvány.

A biztonságos élelmiszer-ellátás fenntartása kulcskérdés – emelte ki Agrárminisztérium. A gabonafélék, az olajos növények, a takarmányok, az energia, valamint a műtrágya piacán világszerte extrém áremelkedést idézett elő az orosz–ukrán háború. A vállalkozások likviditását ugyanakkor fenn kell tartani, a versenyképességük erősítése érdekében a beruházásaikhoz segítséget kell nyújtani.

A hitelfelvétel lehetőségének fenntartását azok a hitelek kiemelten segítik, amelyeket a kezességvállalás biztosít, valamint a kamat és a kezességi díj támogatott. Az agrárium és a teljes élelmiszerágazat fejlődése érdekében az AVHGA továbbra is stabilan, egyre kedvezőbb díjon nyújt kezességvállalást, amelyhez az Agrárminisztérium költségvetési díjtámogatást ad. A kedvezményes kezességvállalást a jogosult vállalkozások a hitelező bankjukon keresztül igényelhetik.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.